Država će pripremati udžbenike za srpski, istoriju i geografiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je sa ministrom prosvete Brankom Ružićem dogovorio da ministarstvo i Vlada Srbije počnu izmenu dva zakona kako bi se stvorili uslovi da država izradi udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.
Država će pripremati udžbenike za srpski, istoriju i geografiju
Foto: 021.rs
Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je imao važan razgovor sa Ružićem o, kako je naglasio, "jednoj od najvažnijih tema za našu Srbiju".
 
On je takođe dodao da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja i da upravo zbog toga "ovi najznačajniji udžbenici moraju da budu deo srpskog izdavaštva i posao od najvišeg javnog interesa".
 
Istovremeno je o tome izvestio i ministar Branko Ružić, preko saopštenja svog ministarstva, objašnjavajući inicijativu da država izdaje udžbenike za tu grupu predmeta potrebom za "očuvanjem nacionalne istorije i identiteta".
 
"Dao sam nalog da se formira radna grupa koja će realizovati inicijativu predsednika. Sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani", saopštilo je Ministarstvo prosvete.
 
Dodaje se da bi najpre trebalo da se izmeni Zakon o udžbenicima, da se pozovu autorski timovi kroz javni poziv i da se formira tim "koji će pripremiti i izraditi udžbenike, uz podršku Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja".
 
Za taj proces, kako je u saopštenju naveo Ružić, bio bi zadužen Zavod za udžbenike, kao jedini državni izdavač.
 
Ružić je naveo da će tokom ove nedelje biti održan prvi sastanak te radne grupe.
 
Inicijativa da se u Srbiji menja sadržaj udžbenika istorije nije potekla od Ružića kao resornog ministra, već od ministra policije Aleksandra Vulina. On je pred poslanicima u Skupštini Srbije izjavio da "udžbenik istorije mora da napiše država Srbija", apostrofirajući događaje iz Drugog svetskog rata i ratove na prostoru bivše Jugoslavije.
 
"Diskutujte o ovoj temi, dajte predlog, donesite zakon, uradite ono što možete da uradite da država Srbija sama piše svoju istoriju, nemojte da nam drugi pišu istoriju", poručio je Vulin 24. februara.
 
Uz poziv da "ne pišu drugi istoriju", već država, Vulin je pojasnio i na koga aludira:
 
"Nemoj da istoriju kupujemo na tržištu. Nemoj da udžbenike iz istorije dobijamo od stranih izdavača", bila je Vulinova poruka.
 
Dan nakon ministra policije Aleksandra Vulina, poslanicima u Skupštini obratio se i ministar prosvete Branko Ružić. O Vulinovoj inicijativi o "državnoj istoriji" Srbije nije govorio, ali je predložio "pomoćno" nastavno sredstvo - da se film "Dara iz Jasenovca" emituje u srednjim školama.
 
"Smatram da je obaveza nas u Vladi da iznađemo model i način da od septembra, od nove školske godine 2021/2022, uvedemo - ne kao imperativ ili obavezu, ali naravno uz saglasnost roditelja, ako ništa drugo barem za srednjoškolce, emitovanje filma 'Dara iz Jasenovca'", rekao je Ružić poslanicima.
 
Da "Dara iz Jasenovca" treba da postane deo nastave ponovljeno je i u odgovoru Ministarstva prosvete za RSE, u odgovoru na pitanje o poboljšanju kvaliteta nastave istorije i udžbenika.
 
Liberalizacija tržišta udžbenika
 
U Srbiji je tržište udžbenika za privatne izdavače otvoreno 2010. godine. Pre toga za svaki razred i svaki predmet postojao je po jedan udžbenik, a autor je bilo javno preduzeće - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.
 
Zavod izdaje svoje udžbenike i danas, s tim što na tržištu posluje i nekoliko privatnih izdavača koji su registrovani za tu delatnost.
 
Postupak odobravanja udžbenika regulisan je Zakonom o udžbenicima, koji je poslednji put menjan 2018. godine.
 
Zakon uređuje "pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu".
 
Ukoliko udžbenik ispuni sve kriterijume, postupak se završava rešenjem Ministarstva da se udžbenik stavlja u upotrebu, a nakon toga škole iz kataloga ministarstva biraju koje će udžbenike koristiti.
  • Šokiran

    03.03.2021 19:04
    ....mislite o tome
    Sve ,uzdbenike da stampa drzava i samo jedan uzbenik ,a ne otimanje novaca svake godine od roditelja.
  • Džo

    03.03.2021 10:00
    .
    Nije se smelo ni dogoditi da nam stranci rade školske udžbenike.
    To mora biti pod kontrolom države ali šta ako ih budu pisali profesori poput Samardžić, Stojanovićke... pa bolje da ih nema.
  • Novosađanka

    02.03.2021 09:17
    Ta nemojte kasti
    Država, mislite Vučić? Pa neće on toliko potrajati, smučili ste se svima. Ja sam poskidala Zavodove besplatne pdf udzbenike i turila razrednoj zakon pred nos, pa neka ona vidi sa svojim sns direktorom kakoćeštaće jer zakon je na mojoj strani.
    Turite Vulina da vam piše udžbenike a Palma neka mu pomogne bar oko muzičkog. Vučić može da napravi neku vakcinu u trenucima dokolice. Ovaj narod bi i to progutao.

    Pitanje za Ministarstvo prosvete: hoće li u program biti uvrštena i nastavna jedinica "Sto za jednoga" ili ćete i dalje da računate na separativno i kratko pamćenje ovog naroda? Dno dna. Svako ko ćuti i žmuri na ovo je saučesnik. Svako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija