Uzrok smrti Vladimira Cvijana davljenje u reci; Tužilaštvo: Nije bilo povreda, predmet arhiviran

Povodom zainteresovanosti medija za informacije u vezi sa smrću nekadašnjeg savetnika Borisa Tadića i poslanika SNS Vladimira Cvijana, Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je saopštilo da je njegovo telo pronađeno 5. januara 2018. godine na desnoj obali Dunava.
Naime, konstatovano je da se Cvijan udavio u reci Dunav na teritoriji beogradske opštine Palilula. 
 
Navodi se i da je nakon toga naložena obdukcija, u skladu sa redovnom procedurom, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti. Tužilaštvo napominje da je nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukcionog zapisnika sa toksikološkim analizama utvrđeno da je u pitanju Vladimir Cvijan, rođen 1976. godine, koji je preminuo "usled utapanja".
 
"Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo. Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine", precizira tužilaštvo, a prenosi Istinomer.
 
Takođe, u saopštenju se navodi da u proseku na mesečnom nivou ovo tužilaštvo naloži između 50 i 60 obdukcija u sličnim situacijama, radi utvrđivanja uzroka smrti i identiteta preminulih lica. Takvi predmeti se nakon dostavljanja izveštaja i obdukcionog nalaza arhiviraju, kažu u tužilaštvu.
 
Tužilaštvo je pojasnilo i svoja ovlašćenja u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, odnosno da nalaže obdukcije u svakom slučaju kada okolnosti pod kojima je smrt nastupila ne isključuju mogućnost da je ona nastupila u vezi sa eventualnim izvršenjem krivičnog dela, a obdukcija je obavezna ukoliko je identitet leša nepoznat.
 
"U praksi su to situacije kada policija obavesti dežurnog zamenika javnog tužioca da je preminulo lice srednje/mlađe životne dobi, a čije telo je pronađeno van njegovog prebivališta ili zdravstvene ustanove, pri čemu poznate činjenice u pogledu zdravstvenog stanja lica ne ukazuju jasno da je smrt posledica njegovog narušenog zdravstvenog stanja ili se radi o o događaju koji je posledica pada sa visine, samoubistva, utopljavanja i slično", navodi tužilaštvo.
 
Vladimir Cvijan bio je funkcioner Srpske napredne stranke i narodni poslanik SNS, ali je 2014. napustio tu partiju. Za vreme predsedničkog mandata Borisa Tadića obavljao je dužnost savetnika i generalnog sekretara predsednika Srbije.
 
Kao advokat, Cvijan je zastupao i osobe iz sveta kriminala poput Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam, bio je branilac i Ivana Pavlovića Ikera, optuženog za šverc kokaina.
 
Detaljnije o tome ko je bio Vladimir Cvijan - o političkom i radnom angažmanu čitajte u našem tekstu na OVOM linku.
  • dijasporac

    17.03.2021 22:15
    U Beogradu postoji 8 porodica sa tim prezimenom, bar u telefonskom imeniku. Da li je ijedna od tih njegova, da li su oni prezueli njegovo telo iz mrtvacnice, da li su oni organizovali sahranu, pomene, dali citulje? Po svim ovim natpisima ispada da taj covek nije imao nikoga svoga, nijednog prijatelja a da je ipak od ranije njegova smrt poznata raznima (advokatskoj komori, politicarima). A tek danas je sve to postalo bitno, naravno, iz politickih razloga.
  • Banana drzava

    17.03.2021 17:33
    Sigurno se okliznuo na koru od banane i upao u vodu
  • dikac

    17.03.2021 07:32
    *
    Prisustvo botova na vesti ovog tipa dovoljno govori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija