Dodik nije najavio vojnu vežbu Srbije i Republike Srpske, entinet ni nema oružane snage

Nakon sastanka Milorada Dodika, predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine i ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića, javni emiter Republike Srpske objavio je vest da "Srpska i Srbija organizuju vojnu vježbu", te da je to izjavio Dodik. Iako objavljena na 50 domaćih i regionalnih portala, vest nije tačna, jer Dodik to nije najavio, niti RS, kao entitet, uopšte ima vojsku.
Dodik nije najavio vojnu vežbu Srbije i Republike Srpske, entinet ni nema oružane snage
Foto: 021.rs
Kako piše Raskrinkavanje.ba, izveštavajući o sastanku predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića, Radio televizija Republike Srpske je 10. marta 2021. objavila članak sa naslovom: "Srpska i Srbija organizovaće prvu zajedničku vojnu vježbu na Manjači (VIDEO)".
 
Tvrdnja iz naslova o vežbi, koju navodno organizuju "Srpska i Srbija", našla se i u tekstu, uz citat Milorada Dodika. Ipak, u njegovom citatu nije naveden termin "Srpska" ili Republika Srpska.
 
Vest o ovome preneo je i veliki broj medija u Srbiji, između ostalog i javni servis Radio-televizija Srbije, čiji je tekst preuzeo i 021.rs.
 
Šta su činjenice?
 
Video, koji je najavljen u naslovu RTSR-ovog članka, objavljen je istog dana i na YouTube kanalu ovog javnog emitera, u trajanju od nepunih 20 minuta. Video prikazuje konferenciju za medije o kojoj je RTRS izvestio tog dana, nakon sastanka Dodika i Stefanovića.
 
Kako se jasno čuje na snimku, od 1:30 do 2:57 minuta, Dodik je jasno izjavio da je reč o vojnoj vježbi koju bi realizovale Oružane snage BiH i Vojska Srbije, bez pominjanja Republike Srpske.
 
"U svakom slučaju, ovde je razgovor i o mogućnosti da Srbija, zajedno sa Oružanim snagama BiH, održi vojnu vježbu na Manjači. Mi smo pokrenuli to pitanje već u okviru Predsedništva, okvirna odluka za to postoji, preostaje da se detalji oko svega toga dogovore. Naravno, ne moram ponovo reći, to što ponekad deluje kao izlaz za mnoge, ali pandemija je taj okvir u kom ćemo se kretati i čim se stvore uslovi, van pandemije, ta vežba će se održati ovde na Manjači i mislim da je to dobra prilika da se pokaže dobra saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. To je prva vežba koja bi se održala, koliko ja znam, nakon dugo godina i mislimo da će u tom pogledu se pokazati sposobnost i spremnost za saradnju i s jedne i s druge strane", poručio je Dodik.
 
I ministar Stefanović je tokom ove konferencije za medije govorio o vežbi koju organizuje Srbija sa Oružanim snagama BiH, bez ikakvog pominjanja RS-a u tom kontekstu.
 
Raskrinkavanje.ba piše da je nejasno na osnovu čega je RTRS odlučio da organizaciju vojne vežbe pripiše Republici Srpskog, s obzirom na to da ovaj entitet, kao ni Federacije BiH, nema svoju vojsku.
  • Djole

    17.03.2021 20:54
    Dezinformacije iz...
    Iz udbaskih Vecernjih novosti,po preporuci ruskih agenata.
  • Piško

    17.03.2021 16:46
    ...
    Još jedna laž iz ruske kuhinje koju smo pojeli na društvenim mrežama.
  • ako...onda...

    17.03.2021 16:27
    Ako entitet susedne suverene i jedinstvene BiH, zvani tzv. "republika" srpska bi imao vojsku...
    Onda i AP Vojvodina može imati vojsku.

    Ako su Bunjevci narod, onda i Vojvođani (kojih uzgred ima više) su takođe narod.

    Ako je bunjevački govor jezik, onda je i Vojvođanski jezik.

    Ako tzv. "republika" srpska može da se otcepi, onda može i Kosovo.

    Ako posle poraza u ratu Vojvodina može da pređe iz Mađarske u Srbiju, onda i Kosovo posle izgubljenog rata može da ode iz Srbije, pa čak i da se ujedini sa Albanijom ako hoće.

    Ako... onda... a ne dupli aršini svojstveni patriJotama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija