Počelo onlajn prijavljivanje za upis prvaka

Prijavljivanje za upis učenika u prvi razred osnovne škole počelo je danas na portalu eUprava, a roditeljima budućih prvaka na raspolaganju su termini za upis od 1. aprila.
Počelo onlajn prijavljivanje za upis prvaka
Foto: Pixabay
Onlajn sistem za prijavu đaka u prvi razred ove godine je unapređen tako da roditelji elektronski pribavljaju i uverenje o lekarskom pregledu deteta i potvrdu o završenom predškolskom obrazovanju.
 
Ministar prosvete Branko Ružić podsetio je da je prošle godine uveden servis eUpis koji, kako je istakao, u velikoj meri olakšava roditeljima upis prvaka i štedi im vreme i novac. Kako je naveo, roditelji više ne moraju da idu od šaltera do šaltera po izvod iz matične knjige, potvrdu o prebivalištu ili druga dokumenta jer se sada sve to povlači elektronskim putem po službenoj dužnosti.
 
"Ove godine je taj proces unapređen jer se uverenje o lekarskom pregledu i potvrda o završenom predškolskom obrazovanju takođe elektronski pribavljaju i to u velikoj meri olakšava roditeljima i deci", rekao je Ružić.
 
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je ukazao da roditelji budućih prvaka uz nekoliko klikova mogu da zakažu termin za upis, odnosno za testiranje dece i naglasio da im, osim lične karte, nisu potrebna druga dokumenta niti papiri.
 
Jovanović je naveo da je ta elektronska usluga dostupna na srpskom jeziku, kao i na jezicima nacionalnih manjina, a da roditelji mogu da biraju termine od 1. aprila do kraja maja.
 
Procedura
 
Za prijavu deteta za upis roditelji pristupaju portalu eUprava, a ukoliko nisu registrovani korisnici, potrebno je da otvore svoj nalog.
 
Nakon toga u odeljku usluge biraju polje "obrazovanje" gde se nalazi opcija "zakažite termin" i biraju jedan od ponuđenih termina, a zatim popunjavaju obavezna polja unoseći lične podatke o roditelju i detetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija