SPC: Neprihvatljiv zakon o istopolnim zajednicama, njime se diskriminiše brak

Zakon o istopolnim zajednicama je neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), saopštio je danas Sinod SPC navodeći da su taj svoj stav blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneli Vladi Srbije.
SPC: Neprihvatljiv zakon o istopolnim zajednicama, njime se diskriminiše brak
Foto: 021.rs
"Taj predlog zakona je za SPC neprihvatljiv", navodi se u saopštenju, uz ocenu da je "ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve" na kojima je "duhovno i moralno utemeljen" srpski narod, kao i "celokupna evropska civilizacija".
 
"Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost", ističe Sinod SPC.
 
Naglašava se da "Crkva poštuje slobodu koju je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine".
 
Sinod je, kako se navodi, "saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona", a istovremeno ukazuje da je "argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruje u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo".
 
U saopštenju se navodi kako "Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi sa svim pitanjima od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost".
 
Sinod očekuje da će "po ovom pitanju biti uvaženi argumenti SPC". 
  • monti pajton

    25.03.2021 19:21
    Flying circus
    Umesto da ugrabe priliku i da ne zive vise u 'grehu' , ovi nece ni kako hoce!
  • S

    25.03.2021 19:17
    Moja hetero bracna zajednica ne moze biti ugrozena od strane drugih bracnih zajednica i ko je ove carobnjake ovlastio da zastupa moju hetero bracnu zajednicu, molicu lepo?
  • Pavle Janković

    25.03.2021 13:53
    Jedan od potpisnika te peticije je išao sa mnom u razred. Koliko se sećam prvi su pobegli u Ameriku kada je krenulo svetosavsko zlo i ratovi 90'. Pa gde su tada bili da brane svoje stavove. Zbog takvih sam ja morao na ratište, a oni kukavice utekli.Njihova logika je da su oni zaduženi za kuvanje mržnje, a kada zagusti pobegnu na bezbedno u Ameriku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija