FOTO Protest "ivent" industrije: Predlažu se svadbe sa maskama i kovid redarima

Nekoliko desetina zaposlenih u takozvanoj "ivent" industriji protestovalo je ispred Vlade Srbije, zbog toga što su nezadovoljni načinom na koji ih tretiraju nadležne instucije tokom pandemije korona virusa.
Skup je nazvan "Protest za opstanak", jer navode da više od 380 dana, koliko traje epidemija, nemaju pravo ni na rad, ni na državnu pomoć. Osnovni zahtev svih učesnika protesnog skupa je da im se uz poštovanje epidemioloških mera dozvoli da rade jer im stižu računi sa punim iznosima "kao da ekonomija cveta". 
 
Ova industrija okuplja organizatore događaja, dekoratere, klubove, barove, ivent centre, restorane, kafiće, salone venčanica, muzičare, fotografe, poslastičarnice, pirotehničare i promotere.
 
Oni od Vlade Srbije traže direktnu finansijsku pomoć za najugroženije delatnosti, za period od kad im je zabranjen rad, dok ne počnu da rade punim kapacitetom.
 
Traže izjednačavanje stepena rizika ivent centara, odnosno sala za proslave, sa klasičnim restoranima, kao i da Krizni štab i Vlada Srbije hitno usvoje mere Gradskog zavoda za javno zdravlje gde je propisano pod kojim uslovima ivent industrija može da počne sa radom. Zaposleni u ovoj industriji traže i tačan datum početka rada, pod merama koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.
 
 
Oni tvrde da nisu "leglo zaraze" i da se po uslovima rada ne razlikuju od tržnih centara kojima je od danas dozvoljeno da rade. 
 
Predsednik Udruženja ugostitelja Zemuna Ivan Petek rekao je da nisu uspeli da predaju zahteve jer se niko od predstavnika Vlade Srbije nije pojavio da ih sasluša i primi ih. 
 
On je najavio da će se nastaviti protest sledećeg ponedeljka jer "predstavnici države nisu svesni kakve je posledice po poslovanje imala odluka Kriznog štaba da im se ograniči rad".
 
 
Jedan od organizatora protesta Nikola Janković izjavio je za N1 da su prostori za organizaciju proslava sigurnije okruženje od "divljih venčanja" u manjim zatvorenim prostorima što se, tvrdi, trenutno masovno dešava.
 
Kazao je da bi u slučaju da organizacija venčanja bude dozvoljena, maske bile obavezne, bili bi uvedeni kovid redari, ukinuli bi švedski sto, ograničili broj gostiju na pet po stolu, dok bi muzičari bili odvojeni pleksiglasom.
 
Uoči protesta, organizatori su učesnike pozvali da poštuju preventivne mere, da se nose maske i drže distance od dva metra.
  • F

    13.04.2021 05:05
    F
    Daj nemojte izigravati vise majmune sa nerealnim merama!
  • Gustav

    12.04.2021 21:31
    Ako bih bio pozvan na takvu svadbu kulturno bih se zahvalio I ne bih otisao. Radije cu prespavati takav ivent .
  • Tugomir

    12.04.2021 21:07
    Zamisljam
    Zamisljam svadbu svi sa maskama, jedu torte preko maski, piju rakijestine na slamcicu.. kad se malo raspomame svi, redar hoce da razdvoji dok se grle kumovi pa nastane opsti krkljanac.. ste normalni bre?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija