Porez se naplaćuje i za ruinirane kuće koje se ne koriste

Čak i u slučaju da ste vlasnik kuće koja se nalazi na klizištu, zbog kog je toliko oštećena da se ni ne koristi, to vas neće osloboditi plaćanja poreza na imovinu.
Porez se naplaćuje i za ruinirane kuće koje se ne koriste
Foto: 021.rs (Ilustracija)
U novom Biltenu sa službenim objašnjenjima i stručnim mišljenjima o primeni finansijskih propisa za mart, koji je objavilo Ministarstvo finansija, navodi se da poreska obaveza prestaje jedino u slučaju da se kuća sruši, navodi Nova ekonomija.
 
"Pravo na poresko oslobođenje ostvaruje se samo kad za to postoji zakonski osnov. Zakonom nije propisano poresko oslobađanje za objekte koji su ruinirani ili se nalaze na klizištu, pa su zbog pokretanja klizišta oštećeni", piše u objašnjenju.
 
Vrednost nepokretnosti, odnosno visinu poreske osnovice, određuje organ jedinice lokalne samouprave. Vrednost nepokretnosti se, osim za zemljište, može umanjiti za amortizaciju do jedan odsto godišnje, ali samo linearno, odnosno jednako za sve nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji iste lokalne samouprave.
 
Porez na imovinu se ne plaća ukoliko vam poreska osnovica za nepokretnosti koje imate u jednoj lokalnoj samoupravi ne prelazi vrednost od 400.000 dinara.
  • @mile

    19.04.2021 12:25
    Upravo tako. Redovno ih cujem kako kukaju za siromastvo, kad ih pitam zasto ne uzmu socijalnu pomoc, kazu "ma djubrad u centru za socijalni rad, ne daju...". Kad pitam kako je moguce kad svako siromasan ima pravo, onda se ispostavi da imaju neke zemlje i imanja na svoje ime, koja ne koriste itd... Prodaj ili pokloni pa neces placati i jos ces dobiti pomoc.
  • POLo

    19.04.2021 10:49
    POrez
    Vikendica je luksuz i treba da se još više oporezuje.
  • Talac

    19.04.2021 10:39
    Kao sto je neko vec napisao ovo je porez na lokaciju a nikako ne na imovinu. Imam rusevnu vikendicu na klizistu, staru 60 godina, sa popucalim zidovima i ispalim prozorima, nebezbednu i za prilazak a kamoli ulazak i uredno placam porez na svih njenih 50m2 i to u zoni kao da je na Limanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.