Predsednik Fiskalnog saveta: Biće potrebno novo zaduživanje, nema novca s neba

Fiskalni savet je procenio da su predlogom rebalansa ovogodišnjeg budžeta neopravdano povećani troškovi koji će deficit u državnoj kasi uvećati sa ranije planiranih tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na oko sedam odsto, rekao je predsednik Saveta Pavle Petrović.
Predsednik Fiskalnog saveta: Biće potrebno novo zaduživanje, nema novca s neba
Foto: Pixabay
"Rashodi budžeta su rebalansom dodatno uvećani za dve milijarde evra, od čega su opravdani troškovi milijardu evra", rekao je Petrović na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.
 
On je istako da će za finansiranje dodatnih rashoda budžeta biti potrebno novo zaduživanje države jer "nema novca sa neba", što će javni dug uvećati sa 58 odsto BDP na oko 61 odsto.
 
"Opravdana su ulaganja u infrastrukturu koja su najbolja ekonomska mera za stimulisanje privrednog rasta", ocenio je Petrović i dodao da su opravdana i dodatna ulaganja u ekologiju.
 
Po proceni Fiskalnog saveta, kako je istakao, ulaganja u naoružanje Vojske Srbije su preterano visoka, a takođe Vlada ponovo predlaže neselektivnu podelu pomoći građanima i privredi.
 
Podsetio je da je u vreme usvajanja ovogodišnjeg budžeta Fiskalni savet upozorio da u 2021. godini ne treba da rastu plate u javnom sektoru jer će biti potreban novac za novi paket državne pomoći, a taj predlog Vlada nije prihvatila.
 
Obrazlažući predlog rebalasa budžeta, ministar finansija Siniša Mali je rekao da su glavni razlozi izmene finansijskog plana države novi, treći paket pomoći privredi i građanima, podsticanje ekonomskog rasta i ublažavanje posledica pandemije korona virusa.
 
Komentarićući ocene Fiskalnog saveta on je kazao da javni dug ni posle rebalansa neće premašiti 60 odsto BDP-a. Takođe je izjavio da su opravdana ulaganja u naoružanje.
  • Lucifer

    20.04.2021 08:46
    @Petar 200k nije prevelika plata, pogotovo za tako odgovorno radno mesto. Dobar programer bez problema zaradi i više. Niko tebi nije kriv što je TVOJA plata bedno mala...
  • g pen

    20.04.2021 07:35
    Prodajte spomenike. Cek, pa i to je jedno razbacivanje. Pa nista, smanjite cascenje bosanaca i njihove drzave, man`te nas njihovih aerodroma ....
  • LOL

    20.04.2021 07:17
    Oporezujte crkve i resili ste problem pa nema potrebe da ganjate babe oko pijace zbog tri narcisa i hekleraja, bice i za besplatne knjige, bice i za besplatno zabaviste i za nezaposlne......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.