Mihajlović: Srbija jedina zemlja uz BiH koja zabranjuje izgradnju MHE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će biti urađena revizija projekata malih hidroelektrana (MHE), i da će se videti ko je odgovoran za probleme koji su se pojavili u izgradnji MHE u prethodnom periodu, saopšteno je iz tog ministarstva.
Mihajlović: Srbija jedina zemlja uz BiH koja zabranjuje izgradnju MHE
Foto: FoNet/AP
"Videćemo zašto smo kao država došli u situaciju da zbog problema u realizaciji projekata, novim zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije zabranjujemo izgradnja svih HE u zaštićenim područjima, kao jedina zemlja uz Bosnu i Hercegovinu koja je zabranila gradnju MHE", rekla je Mihajlović u Narodnoj skupštini gde je u toku rasprava o amandmanima na predložene zakone iz oblasti energetike i rudarstva.
 
Ona je najavila da će biti utvrđeno "ko je radio mimo zakona i procedura i da će biti podignute prijave protiv svih, od direktora do ministra".
 
"I mi u Srbiji imamo veliku tradiciju u izgradnji hidroelektrana. Još 1900. godine izgrađena je prva HE u Užicu, a 1903. i mala hidroelektrana Vučje. Ali, oni koju su realizovali projekte mimo propisa i prethodno Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je na sve to ćutalo, nas je dovelo do toga da danas na neko vreme zabranjujemo MHE", dodala je Mihajlović.
 
Prema njenim rečima, "u Srbiji je izgrađeno ukupno 137 malih hidroelektrana, ukupne snage oko 98 megavata, a 33 se nalaze u zaštićenim područjima".
 
Mihajlović je dodala da se "oni koji se danas protive izgradnji svih MHE bave samo politikom i koriste životnu sredinu zarad svojih interesa i svog politikanstva".
  • Doktor

    21.04.2021 11:14
    Pod hitno uvesti pregled kod psihijatra svih politicara na svakih mesec dana jer sve ukazuje da u skupstini nema coveka koji nije oboleo, svi imaju AV dijagnozu mentalnog ludila!
  • Aca

    21.04.2021 10:28
    ?
    Nisu problem MHE, problem su ljudi, vlasnici, projektanti, koji ne vode račun o prirodi. U Norveškoj, 50 % struje se dobija iz malih sistema ali se zna kako. Poštuje se na rekama priroda, kretanje riba i drugih životinja. Vetroparkovi se ne grade na putu seobe ptica ili u njihovim staništima, jer okretanje propelera može usmrtiti ptice ali i zvuk koji proizvode, u svom radu, narušava okolinu i zbunjuje ptice. naročito je specifičan zimi od pucanje leda koji se formira na propelerima.u Norveškoj, MHE, nije dobila dozvolu, za gradnju, jer su trebali da poseku drvo staro 200 godina. Firma italijansko-ruska...koja je dobila dozvolu za gradnju vetroparkova u Srbiji postoji samo na papiru a i podaci sa njihovog sajta o delovima opreme koju će ugrađivati u vetroparkove u Srbiji je sporna. Zemlja porekla proizvođača propelera je sporna, jer u toj zemlji se ne proizvode. To se zna i svi se prave ludi, naročito tamo gde ne treba. U Srbiji, projekte za takve stvari ne mogu dobiti firme sa svetkim referencama, jer kod njih nema davanja ispod žita, tako da će ovi i slični projekti propasti i pasti na grbaču građana Srbije. Postoje, naši ljudi, u svetu, koji rade na tim projektima, izgradnje, nadzora i spremni su da to isto rade ovde, ali su neprihvaćeni i nepoželjni sa svojim znanjem u Srbiji.
  • Jana

    21.04.2021 07:40
    Licni interes
    Ugladjena politicarka, sveznalica krece u akciju. Ajde se bar nekad postidi svog lupetanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.