NBS: Banke mogu da angažuju agencije za naplatu potraživanja, ali ne i da prodaju dugove građana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da agencije za naplatu potraživanja na zakonit način mogu da obrađuju podatke samo ako se taj postupak zasniva na zakonu i ugovoru kojim poverioci poveravaju naplatu potraživanja tim agencijama.
NBS: Banke mogu da angažuju agencije za naplatu potraživanja, ali ne i da prodaju dugove građana
Foto: Pixabay
Povodom navoda koji su se pojavili u medijima o obradi podataka o ličnosti građana od agencija za naplatu potraživanja, poverenik je saopštio da je u konkretnom slučaju, u kojem je postupao, utvrdio da ne postoji pravni osnov za obradu podataka o ličnosti od agencije, jer je u tom pojedinačnom slučaju kredit već bio isplaćen.
 
Povodom pitanja da li banke, operateri i kompanije koje pružaju usluge od opšteg ekonomskog interesa imaju pravo da lične podatke građana tek tako ustupaju agencijama za naplatu potraživanja, u udruženju "Efektiva" kažu da je reč o nezakonitom postupanju i da bi svi oni koje, umesto banke ili operatera, pozove firma za naplatu dugovanja, odmah reaguju i zaštite svoja prava. 
 
Jovan Ristić, pravni savetnik "Efektive", kaže za Politiku da se u Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga navodi da banke ne smeju da prodaju dug građana ovim agencijama, ali da one to ipak rade.
 
"Ovakav aranžman banke i agencije je nezakonit. Obaveza banke je da, za bilo kakvo ustupanje podataka o ličnosti, od dužnika prethodno pribavi saglasnost, ali joj je, u svakom slučaju, zakonom zabranjeno da potraživanje ustupi drugom pravnom licu koje nije banka. Ukoliko to uradi bez znanja klijenta, on ima pravo da traži od banke da podatke izbriše, a potom i da se žali povereniku ili da pokrene sudski postupak protiv banke", objašnjava Ristić.
 
U Narodnoj banci Srbije za Politiku navode da je, u skladu sa odlukom o upravljanju rizic ima banke, angažovanje agencija za naplatu potraživanja građana, bez ustupanja nenaplaćenih kredita, dozvoljeno.
 
"Banka sa trećim licem zaključuje ugovor o zaštiti, odnosno obradi podataka o ličnosti, a oni su dužni da te podatke obrađuju samo na osnovu pisanih upustava banke i samo u svrhu za koju su im povereni", kažu u NBS.
 
Kako objašnjavaju, banka odgovara za poslove koje je poverila drugome, a NBS je zadužena da kontroliše te poverene aktivnosti.
 
U "Efektivi" navode da postoji nekoliko agencija za naplatu potraživanja koje se često pominju u primedbama građana i da one uglavnom zastupaju banke i mobilne operatere. 
 
Na sajtovima tih agencija, u objašnjenjima njihovih aktivnosti, navodi se da su tu "da bi rešili problem i pomogli dužniku da se reši duga i da pregovaraju u ime poverioca".
  • Moki

    22.04.2021 15:04
    Advokat Aleksić je tata.Platio sam 80.500din i ostalo jos 30.000din.kad ono banci uplaćeno samo 12.000din.gde je razlika od 80.500dun.???
  • wv

    22.04.2021 14:05
    *?
    Upravo agencije to rade jer onda su oni gazde pa mogu kako hoće..lični primer dug od 21.000 kod osiguravajuće kuće otkupila agencija i izašlo me 76.000 i još uvek nisam dobio priznanicu da sam dug izmirio.
  • Miloš

    22.04.2021 13:44
    Film
    Pogledajte film "Uterivač dugova"...mislim da dolazi iz Portugalije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.