Femicid u Srbiji: Najmanje bezbedno mesto za žene je njihov dom

U Srbiji je od početka godine ubijeno najmanje sedam, a tokom 2020. godine najmanje 28 žena u partnersko-porodičnom nasilju.
Femicid u Srbiji: Najmanje bezbedno mesto za žene je njihov dom
Foto: Pixabay
Iako precizan broj i karakteristike ovih ubistava nisu poznati, to samo pokazuje da je neophodno inkriminisati femicid kao posebno krivično delo i uspostaviti sistem za praćenje i analizu.
 
Rezultati istraživanja sudske prakse o femicidima i pokušajima femicida u Srbiji (2017-2019) sprovedenog u okviru projekta "Iskorenjivanje i sprečavanje femicida u Srbiji" pokazali su da pokušaj femicida i femicid učinioci najčešće vrše prema svojim sadašnjim i bivšim suprugama, vanbračnim i emotivnim partnerkama. Skoro polovina učinilaca femicida bila su u bračnom/vanbračnom/partnerskom odnosu sa žrtvom. 
 
Visok je procenat femicida izvršen prema članovima porodice, posebno prema majkama (24,1 odsto).
 
Većina femicida i pokušaja femicida izvršena je u kući/stanu/dvorištu gde žena živi.
 
"To potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja o nasilju prema ženama. Za žene je najmanje bezbedno i najmanje sigurno mesto njihov dom", piše u saopštenju organizacija koje su sprovele istraživanje. 
 
Samo 28,7 odsto slučajeva femicida učinjeno je na otvorenim i javnim prostorima.
 
Istraživanje je pokazalo da su dominantni motivi za izvršenje femicida i pokušaja femicida bili ljubomora, koja je nastala iz želje za isključivim posedovanjem partnerke, nemogućnosti kontrole njenog ponašanja i upravljanja njenim životom, kao i osveta zbog raskida emotivne veze i bračne/vanbračne zajednice, mržnja i netrpeljivost zbog neuzvraćene ljubavi.
 
Prof. dr Nevena Petrušić, jedna od autorki istraživanja, ocenila je da o žrtvama pokušaja femicida ima veoma malo podataka u sudskim presudama, iako su saslušane u postupku, dok o žrtvama femicida ima još manje podataka, jer ih najčešće daje počinilac.
 
"Ti podaci uglavnom nisu objektivni, jer učinilac nastoji da opiše žrtvu i njeno ponašanje kao glavni faktor izvršenja femicida. Žrtve se opisuju kao 'nevernice', 'alkoholičarke', uvek spremne za svađu, osobe koje se nedolično ponašaju, napuštaju kuću, vređaju i slično, čime 'izazivaju' učinioca da mu 'padne mrak na oči'. Čak i prilikom saslušanja članova porodice žrtava kao svedoka sud ne saznaje dovoljno o žrtvi i njenom životu pre nego što je ubijena. Stiče se utisak da se niko ne interesuje za žrtve kojih više nema", navela je prof. dr Petrušić.
 
U većini slučajeva žrtve femicida i pokušaja femicida nisu se obraćale nadležnim državnim organima i ustanovama za pomoć i zaštitu od nasilja koje je postojalo pre izvršenja dela, pokazala je analiza. Samo mali broj žrtava je prijavljivao nasilje, ali način reagovanja institucija sistema svedoči o njihovoj neefikasnosti i pokazatelj je nedelotvornosti sistema zaštite žena od partnerskog i porodičnog nasilja.
 
"U strukturi izvršenih femicida preovlađuju krivična dela tzv. običnog ubistva (55,2 odsto), a ista je situacija i sa pokušajima femicida, preovlađuju pokušaji tzv. običnog ubistva (69,7 odsto)", navodi se u istraživanju. 
 
Analiza je pokazala i da sudovi često menjaju pravnu kvalifikaciju krivičnog dela iz optužnice od težeg ka lakšem, što dovodi do blažeg kažnjavanja, pri čemu ni praksa sudova u tumačenju propisa nije ujednačena.
 
Najvažniji zaključci istraživanja su da je neophodno inkriminisati femicid kao posebno krivično delo u zakonodavstvu Republike Srbije, ustanoviti sistem za praćenje i analizu femicida, izmeniti postojeće protokole i uključiti posebne koji će se odnositi na postupanje u vezi sa procenom rizika, prevencijom i zaštitom od femicida. 
 
Projekat "Iskorenjivanje i sprečavanje femicida u Srbiji" realizuju Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju, FemPlatz i Gender knowledge hub, uz podršku UN Women i Evropske unije.
  • iju

    28.04.2021 10:31
    Kakvi komentari, kakva masa kompleksasa koji likuju sto jos uvek postoji njihovo neprikosnoveno pravo na vlasnistvo nad zenama kao nizim bicima... Koliko nam jos dalek put predstoji zene...
  • :/

    27.04.2021 21:41
    -
    Znate, nije nasilje samo fizicko.
  • Blagoslovena

    27.04.2021 21:26
    Pitam se
    Kakve komentare ostavljate ispod članaka o poginulima u saobraćajnim nesrećama ili na radu?
    Sigurna sam da to nisu komentari u kojima izražavate zabrinutost o ženama ubijenim u porodičnom nasilju i upoređujete statistiku.
    Ovo je članak o ženama koje su ubijene jer su žene, u svojim domovima, gde treba da se osećaju sigurno! Ovo je prostor za komentare na tu temu i vaše umanjivanje važnosti ove teme zapravo potvrđuje o kakvoj se čeličnoj tišini i nasilju nad ženama radi.
    Ni jedna jedina smrt nije manje važna od neke druge i zato govorimo o ovoj temi. Ovde je u pitanju sistematsko nasilje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija