Joksimović: Vlast transparentno, redovno i odgovorno izveštavala građane tokom pandemije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas kako misli da je vlast građane Srbije tokom pandemije izveštavala transparentno, redovno i vrlo odgovorno.
Joksimović: Vlast transparentno, redovno i odgovorno izveštavala građane tokom pandemije
Foto: 021.rs
"Pitanje slobode medija, mislim da je ispravno što ste ga postavili u kontekstu pandemije. Svaka kriza nosi izazove za celo društvo. Sigurna sam da sve vaše kolege postavljaju to isto pitanje da li smo informisani na pravi način, da li su svi podaci bili transparentni, to je legitimno pitanje", rekla je Joksimović, koja je danas sa evropskim komesarom sa proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem posetila Institut "Batut".
 
Na pitanje šta misli o stepenu slobode medija na Svetski dan slobode medija, ona je rekla da je sloboda medija oblast koja se kod Srbije kao kod kandidata za članstvo meri kroz napredak u oblasti vladavine prava, da je bilo zamerki u odnosu na neke stvari, ali su one deo reformi.
 
Joksimović je, navodeći da su doneti Medijska strategija i Akcioni plan, ocenila da su znatni koraci napravljeni u pozitivnom smeru.
 
"Sloboda medija je ono što će uvek biti tema, ne samo kada ste u procesu, već i kada ste članica, to je tako u demokratskim društvima. Svi zajedno treba da radimo na tome i vlada i društvo i mediji. Svako ima svoj deo odgovornosti etičnosti, profesionalnosti i objektivnosti i nikada nismo bili zatvoreni kao vlada za takvu vrstu razgovora i debate", rekla je Joksimović.
 
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da je pozicija EU po tom pitanju jasna da se zalaže za potpunu slobodu medija, naročito tokom pandemije kada građani treba da budu inforisani pravovremeno, objektivno i tačno.
 
Fabrici je rekao da se EU od početka pandemije, već 13 meseci u Srbiji se zalagala za dijalog sa medijima.
 
Na pitanje o međustranačkom dijalogu i o stanju demokratije govori ako opet dođe do bojkota izbora, evropski komesar za proširenje i susedska pitanja Oliver Varhelji naglasio kako je danas došao da donese vakcine, a ne da razgovara o toj temi.
 
"Imali smo uspešnu posetu predsednika (Srbije) Briselu i imali uspešne razgovore po tom pitanju. Verujem da smo videli posvećenost da će to biti prioritet. Mi ćemo uložiti kapacitete da pomognemo dijalog i da to bude uspešna priča", poručio je Varhelji.
 
Podsetimo, prema istraživanju BIRN-a, u Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244, saznao je BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid-19.
 
Takođe, 021.rs je tek nedavno, nakon višemesečnih pokušaja da sazna broj preminulih u Vojvodini uspeo da dobije tu informaciju od ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Podsetimo da zdrastvene ustanove i vlast u Novom Sadu i Vojvodini ne daju podatke o broju preminulih, već je jedino je dostupan podatak o tome koliko se dnevni registruje pozitivnih na kovid, kao i koliko je broj pacijenata u bolnicama, međutim i taj podatak je nepotpun, jer se ne navodi koliko je njih primljeno na lečenje, koliko otpušteno, odnosno nema podatka da li je bilo preminulih.
 
  • Nikola

    04.05.2021 08:16
    Pa ni da lazete ne umete. Ministarstvo finansija je objavilo da 5,5 miliona punoletnih gradjana ima pravo na pomoc od 30 EUR, a na birackim spiskovima bilo upisano 6,7 miliona. Gospodin Klacar iz navodno nezavisnog CESID-a to objasnjava da je razlika u tome sto mnogi zive izvan Srbije a nisu odjavili boravak. Cak 1,2 miliona gradjana. Pa svaki gradjan koji ima prijavljen boravak u Srbiji ima pravo na pomoc. Otkuda tolika razlika!
  • Limanac

    04.05.2021 07:56
    Takve laži, da neću ni da čitam tekst!
  • PiGMalion

    04.05.2021 07:23
    Ti si pustena niz vodu
    Samo ti jos nisu javili.
    Sportski pozdrav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.