Žene žrtve nasilja u Srbiji nisu zaštićene, problemi se prećutkuju

Žene, žrtve nasilja trenutno nisu zaštićene, iako postoji zakonski prostor da se one zaštite, a koji institucije ne koriste, zaključile su gostujući u Novom danu Nađa Duhaček iz Centra za ženske studije i Ivana Perić koordinatorka Ženskog SOS centra, komentarišući slučaj Dragana Markovića i optužbe za podvođenje žena u Jagodini.
Žene žrtve nasilja u Srbiji nisu zaštićene, problemi se prećutkuju
Foto: Pixabay
Nađa Duhaček kaže da trenutno imamo na vlasti stranku, i koaliciju, koja je došla pod sloganom "Za našu decu", ali se, navodi, praktično za te vrednosti ne bori. 
 
"Ono što smo čuli kao neke odbrane u medijima bila je to recimo da se Dragan Marković Palma zalaže za porodične vrednosti. Ta vrsta porodice je ona porodica koja prećutkuje probleme i nasilje, a ne porodica koja pokušava da ih reši na neki afirmativan način i traži način da ono što je zločin – da se kazni, a ono što su neki problemi koji mogu da se reše razgovorom – da se reše na taj način. Više se radi o zataškavanju", ocenila je gošća N1.
 
Ivana Perić kaže da je najvažnije za žene da, kad izađu u javni prostor, dobiju podršku i poverenje. 
 
"Nažalost, to se ne desi često u praksi i to je zapravo, onako, sistematski dogovor iza kog i dalje stoji duboko nerazumevanje fenomena nasilja nad ženama, uključujući, naravno, i seksualno nasilje", dodaje ona.
 
Originalan tekst čitajte na portalu N1.
  • Savka

    26.06.2021 00:43
    Institucije koriste zakon da se nasilje nagradi.Da se prihvacaju lazi .Kada zrtve napise krivicnu prijavu da se nasilje spreci ta se prijava odbaci.Kada ostanu zgazene i povredjene da se bore za pomoc same pisu se protiv njih prekrsajne prijave pisu se krivicnu prijave na osnovu iskaza onih koji su izvrsili nasilje.To je moje licno iskustvo .Peta godina sam po sudovima za isti predmt isti dogadjaj.Koga drzave stiti mene sigurno ne,niti staricu koja je potrzila spas kao izbeglica u Srbiji pa postala zrtva nasilja ,cija su deca i porodica iz Eu donirala pare ovoj drzavi vise dali za ovu drzavu doprinosa,.nego oni sto su izvrsili nasilje.
  • Sd

    06.05.2021 22:35
    Licno sam kao zrtva i ja I majka ponizenje u parnicnom postupku gde sud cista krivicnu presudu u parnicnom donosi drugaciju presudu.Gde kaze da se nisamo dokazale kao povredjene licnosti.Pitam se sta je za taj Sud licnost jesu li oni sto su dosli uskratiti ljudska pravo da krenem na posao gde su me povredili i OSTAVILI zgazenu gde mi je majka povredjene starica gde mi i dale ugrozavaju zdravlje sa neociscenmi placam da nemogu gde stanujem otvoriti prozor .
  • Dušan

    05.05.2021 00:12
    Takođe se vrlo vešto prikriva i ne rado govori o muškarcima žrtvama nasilja u porodici kao i raznih drugih zloupotreba i poniženja...jer je sad svako u pravu...u mnogo slučajeva je otac u podređenom položaju u odnosu na prava majke...ali...to se i ne pomišlja, a ne da se spominje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.