Komisija za zaštitu konkurencije kupila vozilo od firme koju je kaznila za nameštanje tendera

Firme koje je Komisija za zaštitu konkurencije u poslednjih šest godina kaznila za nameštanje ponuda u javnim nabavkama uprkos tome neometano sklapaju stotine ugovora na javnim nabavkama najvećih javnih preduzeća i državnih institucija, a čak je i sama Komisija sklopila ugovor sa jednom od firmi kojoj je svega mesec dana ranije izrekla mere.
Komisija za zaštitu konkurencije kupila vozilo od firme koju je kaznila za nameštanje tendera
Foto: Pixabay
Naime, Komisija je sklopila ugovor sa firmom "Auto Čačak" protiv koje je prethodno donela rešenje zbog povrede konkurencije, otkriva Pištaljka. 
 
Komisija je kupila vozilo od preduzeća "Auto Čačak" u vrednosti od skoro 2,5 miliona dinara pošto je samo mesec dana ranije toj firmi izrekla novčanu kaznu u iznosu od 14.885.125 dinara zbog dogovaranja cena sa drugim ponuđačima u postupcima javnih nabavki. 
 
Komisija je sama bila inicijator pokretanja ovog postupka kada je sektorskom analizom stanja konkurencije na tržištu došla do podatka da je preduzeće "Auto Čačak" sa još 19 firmi koje su ovlašćeni serviseri vozila "škoda" u 2016. godini "utvrdilo prodajne cene i druge poslove trgovine na tržištu javnih nabavki".
 
"Auto Čačak" je jedna od firmi koja posle kazne za nameštanje ponuda na tenderima najuspešnije radi. Od 20. septembra 2018. godine, kada je Komisija donela rešenje protiv ovog preduzeća, ona je dobila poslove na preko 75 tendera, od čega više od 60 puta kao jedini ponuđač, piše Pištaljka.
 
O "Auto Čačku" mediji su pisali kada je MUP sa ovim preduzećem sklopio tajni ugovor o kupovini 710 vozila.
 
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) donela je za šest godina svega osam rešenja protiv firmi koje su u postupcima javnih nabavki izvršile povredu konkurencije tako što su dogovarale učešće na tenderima, utvrđivale cene i na taj način nameštale ponude.
 
Ovakva praksa ipak ne predstavlja problem ni za Kancelariju za javne nabavke koja, kako saznaje Pištaljka, ne vodi evidenciju privrednih subjekata koji učestvuju u javnim nabavkama, a koje je KZK kaznila za nameštanje ponuda, jer za to po Zakonu o javnim nabavkama nisu nadležni.
 
Zakonom o javnim nabavkama propisano je da naručilac može iz postupka javne nabavke da isključi firmu za koju je odlukom Komisije za zaštitu konkurencije utvrđeno da se sa drugim firmama dogovarala u cilju narušavanja konkurencije, u prethodne tri godine od dana isteka roka za podnošenje ponuda.
 
Međutim, kako saznaje Pištaljka iz Kancelarije za javne nabavke, od početka primene ovog zakona samo jedan naručilac – Institut za rehabilitaciju iz Beograda iskoristio je pravo na isključivanje ponuđača iz postupka javne nabavke prethodno kažnjenog od strane KZK.
 
Komisija je kaznila ukupno 46 firmi za povredu konkurencije u postupcima javnih nabavki, koje zajedno od dana kada su kažnjene do danas broje više od 680 ugovora na portalima javnih nabavki.
 
Opširnije na sajtu Pištaljke.
  • V5

    06.05.2021 17:55
    Zagonetka
    Neko je nekad rekao da je Balkan kloaka Evrope. Šta li je razlog?
  • Dino

    06.05.2021 16:50
    .
    Sada ih više neće kažnjavati.
  • Hegel

    06.05.2021 15:18
    Slika i prilika
    Ovaj naslov je definicija Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.