UST: Uvesti beneficirani staž za sudije i tužioce

Udruženje sudija i tužilaca Srbije ponovo je, povodom smrti Nebojše Ćirjakovića, zamenika Višeg javnog tužioca u Kragujevcu, pokrenulo inicijativu za uvođenje beneficiranog staža za sudije i tužioce.
UST: Uvesti beneficirani staž za sudije i tužioce
Foto: 021.rs
UST u saopštenju podseća da je u više navrata upozoravalo i zagovaralo ideju da Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva uzmu u razmatranje ovu inicijativu.
 
Traženo je da hitno urade procenu rizika radnih mesta i pozicija u pravosuđu, kao preduslov za pokretanje šire rasprave o uslovima i obimu rada u pravosuđu i sledstveno tome ispunjenosti uslova za uvođenje beneficiranog radnog staža, navodi udruženje.
 
UST i ovoga puta poziva Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da uvaže činjenicu da se radi o jako stresnim pozicijama, da se sudije i tužioci odavno susreću sa povećanim obimom posla, da nemaju organizovane sistematske preglede, da su učestala dežurstva i prekovremeni rad, da je prosečna starost sudija i tužilaca iznad proseka.
 
Navode da će svi ti faktori neminovno dovesti do tragičnih ishoda, odnosno hroničnih bolesti i smrti, ukoliko se ne preduzmu hitni koraci.
 
Takođe podsećaju izborne članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca da su u svojim izbornim programima veliki značaj posvetili uvođenju beneficiranog radnog staža, te da je vreme da krenu sa realizacijom, kako se ovakve stvari ne bi ponavljale.
  • aha

    11.05.2021 09:06
    Jel to onaj sistem da započnu primanje penzije sa 45, a nastave da rade kao i da nisu u penziji? Generalno, ljudima sa beneficiranim stažom ili ga treba oduzeti, ili onemogućiti nastavak rada na istom tom poslu, inače se obesmišljava čitava ideja.
  • Miki

    10.05.2021 23:39
    javasluk
    ma da. Vazi. I onako nista efektivno ne rade, sve kasni, predmeti se rastezu godinama, a neki se drze po fiokama i nikada ne ugledaju svetlost dana. Presude su pristrasne i totalno nelogicne pa se desi da za isti prekrsaj dobijete drasticno razlicita tumacenja dvaju razlicitihih sudija. Dakle - treba im uvesti DODATNO radno vreme, da rade to 90.godine zivota obzirom na to koliko su nesposobni i neefikasni.
  • Nebojša

    10.05.2021 23:30
    Ma da
    Razumeo bih za sudije KRIVICARE, ali za ove parnicare predlog je smešan kao i za tuzioce.
    Tuzioci su rak rana Srbije i leglo kriminala i korupcije, olicenje zla i nesposobnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.