Reakcije: Veličanje fašizma na proslavi Dana pobede

Pokret slobodnih građana zatražio je odgovornost ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije zbog veličanje fašizma na Svečanoj akademiji povodom Dana pobede.
"Zgroženi smo činjenicom da je na ovom državnom događaju od najvećeg značaja izvedeno pet pesama u kojima se veliča fašistički zločinac Dimitrije Ljotić i njegova organizacija Zbor, kao i da se te pesme izvode zajedno sa pesmom Desanke Maksimović 'Krvava bajka', koja upravo govori o masakru u Kragujevcu u
kom su značajnu ulogu imali vojnici organizacije Zbor", navodi PSG.
 
Dodaju da "to što su iz pesama uklonjene strofe u kojima se pominju Ljotić i "Zbor" pokazuje da se ne radi o nenamernoj grešci, već o nameri da se sistematski izvrši revizija antifašističke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata".
 
"Sloboda" koja se u tim pesmama pominje označava pobedu fašizma u Srbiji i "slobodu" od Jevreja, Roma, svih drugih manjina i komunista, ukazuju iz PSG.
 
Ističu da to predstavlja "perfidan nastavak politike Srpske napredne stranke da se ponište sve tekovine oslobodilačke borbe i antifašizma u Srbiji i da se one izjednače sa saradnicima okupatora".
 
Gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma
 
Partija radikalne levice zahteva "ostavke svih predstavnika državnog vrha koji su na ovoj sramnoj akademiji učestvovali i smene svih odgovornih za njenu organizaciju".
 
"Recitovanje ljotićevskih pesama na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom je gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma i bezobzirna revizija istorije i brisanje antifašističke borbe naroda Jugoslavije", izjavila je Milena Repajić, istoričarka i članica Predsedništva Partije radikalne levice.
 
Ona je navela da "istorijski revizionizam i rehabilitacija fašista i saradnika okupatora traju već tri decenije, ali da jučerašnja tribina predstavlja vrhunac cinizma i zatiranja antifašizma".
 
Nova stranka: Hitne smene u RTS
 
Nova stranka saopštila je da zahteva "hitnu smenu direktora javnog servisa i odgovornih urednika programa emitovanog povodom Dana pobede nad fašizmom, kao i zvanično izvinjenje javnog servisa svim građanima Srbije zbog toga što je Radio-televizija Srbije tokom tog programa emitovala čak šest ljotićevskih koračnica".
 
U Novoj stranci ocenjuju da je "neobjašnjivom uređivačkom politikom RTS-a, dan koji bi trebalo da služi kao primer prošlim i budućim generacijama da neguju i čuvaju antifašističko nasleđe, pretvoren u bedan pokušaj revizije istorije i direktnu uvredu za sve žrtve ratnih strahota".
 
Smatraju da je, bez obzira na to da li je u pitanju neznanje ili svesna namera čelnih ljudi javnog servisa, očito na delu svojevrsna mantra koja se ponavlja godinama, čiji je cilj korenita izmena istorijskih činjenica i vrednosti koje smo svi iz njih morali da naučimo i primenjujemo. 
 
"Ovoga puta, nakon obeležavanja Dana pobede, RTS-ov slogan 'Vaše pravo da znate sve' mogao bi se lako preimenovati u 'Vaše pravo na prekrojenu istoriju', zbog čega neko mora da odgovara", navode u Novoj stranci.
  • Cole

    11.05.2021 08:19
    Sramotastrašno koloko
    Strašno koliko minusa. Ovi botovi nemaju ni stida ni srama a ako nisu botovi onda stvarno imamo ogroman broj poremećenih.
  • The Lalosh

    11.05.2021 07:58
    A šta kaže...
    ... Vulin?
    Iliti samozvani levičar desničarskih pogleda.
  • Haos

    11.05.2021 07:09
    Mislite li da su SNSovci promenili svoju radikalsku ćud? Pa naravno da nisu, nemojte ovo da vas čudi uopste..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.