Đerlek: Preporuka da se tinejdžeri od 16 i 17 godina vakcinišu, potrebna potvrda pedijatra

Tinejdžeri od 16 i 17 godina koji su označeni i kao "super prenosioci" virusa, mogu da se vakcinišu na svim vakcinalnim punktovima, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.
Đerlek: Preporuka da se tinejdžeri od 16 i 17 godina vakcinišu, potrebna potvrda pedijatra
Foto: 021.rs
Preporuka stručnog komiteta da se tinejdžeri vakcinišu doneta je 26. aprila i prosleđena je svim vakcinalnim punktovima u zemlji, a vakcina koju ta populacija može da primi je proizvođača Fajzer-Biontek, podseća Đerlek.
 
Oni prethodno treba da se konsultuju sa svojim pedijatrom i da imaju nalaz ili potvrda o zdravstvenom stanju.
 
"Imamo tinejdžere sa propratnim bolestima, kao što je tinejdžerski dijabetes, nažalost ima i onkoloških pacijenata, dece sa nasleđenim ili urođenim srčanim manama i zbog toga moramo imati preporuku pedijatra", ističe Đerlek.
 
On poručuje da je cilj vakcinacije tinejdžera da se spreči zaražavanje u toj populaciji i podseća da je bilo pacijenata sa 16 i 17 godina koji su imali tešku kliničku sliku.
 
Tinejdžeri mogu da se vakcinišu i bez prethodne prijave preko portala e-uprave.
 
"Na sreću svih u Srbiji, epidemiološka situacija se popravlja i ukoliko se sa masovnom vakcinacijom nastavi, očekuje se mirnije leto a od jeseni i život punim plućima", ističe Đerlek.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija