Predsednici opština koji su na izborima pobeđivali SNS, a onda preleteli u njene redove

Rečenica "ako ne možeš da ga pobediš, ti mu se pridruži" na srpskoj političkoj sceni pretrpela je modifikaciju...
Predsednici opština koji su na izborima pobeđivali SNS, a onda preleteli u njene redove
Foto: Pixabay
Kod određenog broja naših političara sada važi pravilo: "I nakon što ga pobediš, SNS-u se pridruži", piše Blic.
 
Vodeći se ovom maksimom gotovo desetak predsednika opština širom Srbije koji su prethodnih godina i pored izbornih uslova koji im često nisu išli na ruku i borbe sa tako moćnim i dominantnim protivnikom kakva je Srpska napredna stranka, uspevali da urade nemoguće i pobede vladajuću partiju, ipak su nekoliko meseci, ili u nekim slučajevima nekoliko godina kasnije, završavali u naprednjačkim redovima, a za njih su na sednicama Glavnog odbora SNS bila rezervisana počasna mesta.
 
Poslednji u nizu koji bi uskoro trebalo da dobije člansku kartu i visoku funkciju unutar SNS-a je aktuelni predsednik gradske opštine Novi Beograd i lider SPAS-a, Aleksandar Šapić. Na sednici Glavnog odbora naprednjaka zakazanoj za 29. maj trebalo i formalno da bude usvojen predlog Aleksandra Vučića da se SNS ujedini sa strankom na čijem se čelu nalazi Šapić.
 
Tako će naprednjaci čoveka koji ih je u više navrata pobedio na Novom Beogradu i kome su "u žaru borbe" pripadnici ove partije upućivali i teške reči, ubrzo postati SNS-ov kec u rukavu za Beograd, a možda i za neke još važnije bitke.
 
I dok je Šapićeva članska karta uveliko u izradi, pojedini funkcioneri SNS-a izrazili su želju da njihova stranka prgrli još jednog velikog rivala na lokalu - Milana Stamatovića, dugogodišnjeg predsednika opštine Čajetina i prvog čoveka Zdrave Srbije. Član Glavnog odbora naprednjak Bratislav Bata Jugović rekao je nedavno da očekuje da će Stamatović pristupiti SNS-u i da će biti član Predsedništva.
 
"Radio sam anketu u Čajetini i prilikom upita građana koji zdušno daju podršku Stamatoviću, ogromna većina njih se izjasnila da više žele da ga vide u Predsedništvu SNS nego da ima svoju stranku", rekao je Jugović gostujući na "TV Hepi".
 
Za Stamatovića, koji je sa SNS bio dugo u "ratu", a nakon susreta sa predsednikom Srbije prilikom otvaranja gondole na Zlatiboru, deo javnosti procenio je da su sekire zakopane, od prelaska u tabor najjače partije, prema njegovim rečima, nema ništa.
 
"Ne planiram da pređem u Srpsku naprednu stranku, stoga mogu da kažem nisu tačni navodi da će se to dogoditi", rekao je Stamatović, preneo je "N1".
 
A zbog čega naprednjaci nastoje da sve "lokalne šerife" prebace u svoje redove?
 
Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, kaže za "Blic" da pored toga što SNS, kako je to i sam Vučić nedavno najavio, želi da ima apsolutnu većinu, postoji još nekoliko razloga zbog kojih se ova stranka odlučuje za "preuzimanje" lokalnih lidera.
 
"Prvi je što se u svim tim slučajevima radi o ljudima koji su dugo godina ključni akteri na lokalnom nivou, a SNS razume da dosta toga na lokalu zavisi od percepcije koju imaju neki političari i u tom smislu uzimanje lidera znači i preuzimanje njihovog poltičkog kapitala. Drugi razlog je to što je SNS stranka u kojoj se stalno prave promene. SNS razume da im je potrebna nova enegrija, kao što je to slučaj i u nekoj kompaniji u bilo kojoj organizaciji", kaže Klačar.
 
On navodi i treći razlog.
 
"Treći razlog je zapravo postulat političkog marketinga praktično od srednjeg veka. Partnerstva se prave gde god ih je moguće napraviti zato što osnažujete sebe na jednoj strani, a na drugoj strani zaustavljate mogućnost da se taj lider prikloni nekoj opozicionoj stranci. Inkorporiranjem nekog lokalnog lidera onemogućavate da on postane saveznik vašeg političkog konkurenta", zaključuje Klačar.
 
A čime se "lokalci" vode kada ulaze u SNS?
 
"Činjenica je da koliko god vi bili dobri na lokalnom nivou, poput Aleksandar Šapića, u ovakvoj konstelaciji političke moći vi nemate šanse da napravite bilo šta ozbiljno izvan lokalnog nivoa, a vrlo je verovatno da ćete i na tom nivou doći u situaciju da ne možete da pobedite SNS", navodi sagovornik "Blica".
 
Ovo su najpoznatiji pobednici nad SNS-om, a danas udarne pesnice naprednjaka.
 
Aleksandar Šapić - SPAS je u SNS-u
 
Svakako da je najzvučnije pojačanje SNS-a u prethodnih nekoliko "sezona" predsednik gradske opštine Novi Beograd. Nekada visoki funkcioner DS pobeđivao je naprednjake kao kandidat ove stranke, zatim, nakon raskida sa DS-om, pobedio ih je sam na narednim lokalnim izborima i ostavio ih u opoziciji. Na prošlogodišnjim izborima ponovio je uspeh, ispred naprednjaka bio je za svega 300 glasova, ali je ovoga puta sa njima napravio lokalnu koaliciju.
 
Iako je njegova stranka SPAS mlada i relativno stabilna organizacija, jedina koja je uz SNS i SPS na parlamentarnim izborima prešla cenzus i javnost joj je predviđala nove uspehe u godinama koje dolaze, Šapić je odlučio da je budućnost SPAS-a u SNS-u, te će on biti jedan od glavnih aduta ove stranke za naredna odmeravanja snaga.
 
Boško Ničić - "Počelo je", pa brzo prestalo
 
"Počelo je" uglas su povikali opozicioni lideri nakon što je na lokalnim izborima u Zaječaru u aprilu 2017. godine Boško Ničić, predsednik "Pokreta za Krajinu" uspeo da pobedi SNS, nadajući se da bi pobeda nad apsolutno dominantnom strankom u gradu na istoku Srbije mogla da pokrene "talas promena" i prenese se na ostatak naše države.
 
Međutim, završilo se, čini se, i pre nego što je počelo. Septembra iste godine ceo Ničićev pokret prelazi u SNS, ova stranka i pored poraza na izborima dobija gradonačelnika, a Ničić postaje član Predsedništva SNS.
 
Miroslav Čučković - iz G17+ u SNS
 
Miroslav Čučković, predsednik gradske opštine Obrenovac, koji je nakon prošlogodišnjih izbora osvojio i treći mandat, 2012. godine izabran je prvi put za predsenika ove gradske opštine kao kandidat Ujedinjenih regiona Srbije. Nakon dve godine URS menja koalicionog partnera, pa umesto predstavnika DS na vlast dolazi SNS, da bi u junu 2015. Čučković prešao u SNS.
 
Živorad Milosavljević - I posle Žike Tito
 
Živorad Milosavljević, poznatiji kao Tito, predsednik je gradske optšine Sopot više od 30 godina. Nakon izbora prošle godine otpočeo je jubilarni deseti mandat, a pobede je odnosio prvo kao član Saveza komunista, pa SPS, zatim kao lider grupe građana, pa je onda, nakon što je SNS ostavio iza sebe na izborima, postao član ove partije. Za to vreme Beograd, kome pripada opština Sopot, promenio je čak 13 gradonačelnika.
 
Vladan Vasić - Od DOS-a do SNS-a
 
Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, nakon prošlogodišnjih izbora osvojio je peti mandat, prvi put kao predstavnik SNS-a. Vasić je i na prethodnim izborima pobedio, ali kao lider "Koalicije za Pirot". U politiku zvanično ulazi 2000. godine kao odbornik koalicije DOS, nakon 2008. prelazi u URS, pa ponovo postaje lider lokalnog pokreta, da bi 2020. pristupio SNS i bio izabran za člana Predsedništva.
 
Tomislav Ilić - Kraljevo
 
Kao visoki funkcioner Nove Srbije više puta je biran na brolje važne funkcije u Kraljevu. 2016. godine izabran je za gradonačelnika kao član Nove Srbije, na predlog SNS. Nedugo zatim napušta NS i prelazi u SNS. Ponuda da postane potpredsednik kraljevačkih naprednjaka stigla je direktno iz Beograda.
  • Zovem se Stevo

    17.05.2021 13:32
    INAČE
    SNS je profi mašina mljevenje mesa.
  • senić

    17.05.2021 13:04
    a. senić pobedio u Rači u ime Tadićevog Sdsa, pa preveo ceo mesni odbor u stranku braće vučić. Posle dobio mesto direktora Koridora.
  • Kiki

    17.05.2021 12:10
    Mislim da je osnovni problem sto ovi ljudi na lokalu ne mogu nista da urade cak ni na lokalu ako nisu u vladajucoj stranci jer ih drzava i drzavni organi sabotiraju. Da postoji pravna drzava ovakve stvari se verovatno ne bi desavale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.