Vozačima iz Srbije isplativije da rezervoar pune po izlasku iz zemlje

Benzin je u Srbiji među najskupljim u regionu, pa se rezervoar na putu do Grčke puni nakon izlaska iz Srbije, a ko živi blizu granice sa BiH i Makedonijom često odlazi u te zemlje da kupi gorivo.
Vozačima iz Srbije isplativije da rezervoar pune po izlasku iz zemlje
Foto: 021.rs
Kako piše Nova.rs, deo koji sebi u džep stavljaju naftne kompanije u regionu ne razlikuju se mnogo, ali na ono što vozači na kraju plaćaju dobrim delom utiče ugradnja države u vidu poreza i akciza, koje su sve veće.
 
Prema podacima sajta Global petrol prices, benzin od 95 oktana najpovoljniji je u Bugarskoj, gde iznosi 121,3 dinara po litru, nakon čega slede Bosna i Hercegovina sa 125,3 i Severna Makedonija sa 130,5 dinara po litru.
 
S obzirom na to da u Srbiji benzin u proseku košta 152,2 dinara, bilo da u Grčku ovog leta krenete preko Bugarske ili Severne Makedonije, isplati se da u rezervoaru imate taman toliko da bez problema pređete granicu i stignete do prve pumpe.
 
Preporučljivo je i pred ulazak u Grčku dopuniti rezervoar do kraja, jer je tamo cena benzina tradicionalno visoka i iznosi 188,1 dinar po litru.
 
Za one koji se ovog leta budu odlučili da se kupaju na Jadranskom moru ne moraju mnogo da kalkulišu, jer je cena benzina u Crnoj Gori samo neznatno veća nego u Srbiji i iznosi 152,8 dinara po litru.
 
Što se tiče okolnih zemlja, povoljnije su još Rumunija gde litar benzina iznosi 132,4 dinara, Albanija sa 138,5 dinara po litru i Mađarska sa 142.
 
Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija objasnio je ranije za Nova.rs zbog čega je cena nafte u Srbiji veća za 27 dinara nego BiH i 22 dinara nego u Severnoj Makedoniji.
 
"Cena se deli na dva dela - jedan ide naftnim kompanijama, a drugi državi. Kod nas, državne dažbine čine oko 56 odsto cene. Ako kupite litar benzina za 151 dinar, 86 dinara su državne dažbine. Razlike među kompanijskim cenama u Srbiji i Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji nisu velike, ali te dve zemlje imaju prilično mala dažbine, za razliku od nas", objasnio je Mićović.
 
Akcize na naftne derivate u Srbiji poslednji put su povećane 15. februara sa 57,1 na 57,8 dinara. Posmatrajući niz poskupljenja koji je usledio od kraja 2013. godine, akciza je do sada porasla za 8,2 dinara.
  • Au

    13.08.2021 10:08
    Muka mi od takvih odgovor
    Čitam i ne verujem da postoji takva bahatost, ovaj vaš komentar(muka mi od takvih) je ogledalo vase, (ne) dobrote, inteligencije, bahatosti, samoživosti... Molim vas opalite jedan selfi kako sipajte gorivo u Srbiji, a prolazite kroz Makedoniju, da se ovi sto vam je muka od njih pošteno nasmeju. LJUDI VRATIO SE MARKO MILOŠEVIĆ
  • Bot 101

    19.05.2021 17:53
    S-ram
    Gledam vas samo, i citam komentare.
    Pasce vlada, pa sta ce te ondaK da radite?
    Kako ce te decu hraniti, kad ih sada prodajete za sendvic?
    Sve je prodato, sve je unisteno, i sve sruseno, a kompanjoni pune dzepove, i kad pocne da kipi, pobeci ce kao i svi do sada.
    A Botovi?
    Botove legitimisati, zigosati, i nikada zaposliti van rudnika, njive i gradilista.
    Ako ste prodali SVOJU decu robovlasnicima, treba da robujete kada robovslanika nema.
  • Vladislav

    18.05.2021 09:07
    Pa šta
    Od vlade smo dobili po 3000 dinara, neki i više, minimalnu razliku u ceni možete pokriti odatle. Kome u Srbiji ne valja, neka ide u beli svet. Ovako dobro nije bilo još od doba Tita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija