Kovač: Zakon o istopolnim zajednicama nije prošao Vladu i nije u skupštinskoj proceduri

Skupštinski Odbor za evropske integracije jednoglasno je danas usvojio predloge Zakona o rodnoj ravnopravnosti i o izmenama Zakona o zabrani diskriminacije.
Kovač: Zakon o istopolnim zajednicama nije prošao Vladu i nije u skupštinskoj proceduri
Foto: FoNet (Božana Pavlica)
Predsednica Odbora Elvira Kovač istakla je da političke stranke najviše brine ko će i od kada plaćati kazne ako se ne obezbedi zastupljenost žena od 40 odsto na rukovodećim mestima.
 
Kovač je pomoćnici ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nini Mitić, koja je obrazlagala predloge zakona, objasnila da predsednike stranaka i stranačkih organa najviše brinu novčane kazne.
 
Dodala je da se često žale da "nema šanse da obezbede dovoljnu zastupljenost žena u stranačkim organima u nekim lokalnim sredinama".
 
Mitić je istakla da je predlogom Zakona o rodnoj ravnopravnosti predviđeno da će se sankcije primenjivati od 1. januara 2022. godine i da je ne čudi da poslodavce i čelnike stranaka to brine, ali je istakla da je to za sada jedini način da se obezbedi poštovanje zakona.
 
Ona je naglasila i da se ne radi o "feminističkom zakonu", niti o "zakonu za žene", već o zakonu "za podjednake mogućnosti žena i muškaraca".
 
Kada je reč o tom zakonu, ali i o izmenama Zakona o zabrani diskriminacije, predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog istakle su da se radi o aktima koji su usaglašeni sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije, kao i sa direktivama Evropske unije.
 
Predsednica Odobra za evropske integracije dodala je da je strašno nervira nepoznavanje skupštinskih procedura koje se, prema njenim rečima, demonstrira u delu javnosti, medijima pa čak i u samoj Skupštini.
 
"Treći zakon koji je bio u ovom paketu – Zakon o istopolnim zajednicama – nije prošao Vladu i nije u skupštinskoj proceduri, a čuju se glasovi koji traže povlačenje ‘sva tri’ zakona", kazala je Kovač.
 
Dodala je da je čak jedan od potpredsednika Skupštine danas javno izjavio da se nada da će Odbor za ljudska i manjinska prava odbiti ove predloge zakona, a taj odbor je zasedao u petak i podržao je oba predloga.
 
"Čak je neko rekao da je protivzakonito i po hitnom postupku donet predlog izmena Zakona o zabrani diskriminacije, a bilo je toliko javnih rasprava, okruglih stolova, pa je čak i Skupština sačekala 15 dana da ga stavi na dnevni red", rekla je Kovač.
 
"Volela bih da se to nekako razjasni i da se ne pričaju gluposti", zaključila je Kovač.
  • Jecka

    02.01.2022 23:45
    Sramota
    U ovom haosu samo nam jos nedostaju istopolne bracne zajednice. Roditelj 1 i roditelj 2. Znaci otac i majka ne postoje. U svoja 4 zida neka radi sta ko hoce, ali me niko ne moze ubediti da je to parada ponosa, vec parada sramote i propasti pravih vrednosti porodice. To je gospodin Putin elegantno jednom recju resio: "Njet". Srbijo sramoti se sta si docekala!
  • priredba

    18.05.2021 12:35
    Samo priredba da narodu deluje da oni baš i ne žele ovo da usvoje...
    Biće usvojeno na mala vrata.

    Mora biti usvojeno jer treba zbog ravnopravnosti svih građana i građanki, ali ništa kod nas ne može normalno. Mora priredba.
  • Lemi

    18.05.2021 05:54
    Naravno
    Konačno nešto pametno u ovoj državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija