Usvojeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmene Zakona o zabrani diskriminacije.
Usvojeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući unapređenje rodne ravnopravnosti, sistematično uređenje i jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovođenja mera za unapređenja rodne ravnopravnosti.
 
Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti važan za stvaranje društva jednakih šansi za žene i muškarce.
 
Ona je dodala da taj zakon treba da omogući da niko više ne može da uz biografiju za posao traži i sliku, niti da ženu pita da li planira brak ili rađanje dece.
 
Takođe, kompanije će, kako je rekla, biti u obavezi da imaju određeni procenat žena u upravljačkim telima, a kvote su neophodne barem u početku kako bi tu situacija počela da se menja, jer bi, dodala je, trebalo da imamo više žena i tamo gde se odlučuje o novcu.
 
Izmenama Zakona o zabrani diskriminacije ima jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.
 
Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da ta dva zakona treba da omoguće svakom da oseti da živi u malo pravednijem društvu.
  • @Boki

    21.05.2021 08:05
    Jevreji su posle holokausta umeli da okrenu novi list.
    Francuzi i Nemci se pomirili...
    Samo Srbi i očigledno vi ćete večito živeti u prošlosti, duriti se, inatiti, zamerati... a pritom sami ste krivi za sve što vas je snašlo.

    Inače, zanima me koliko poslanika koji glasaju za ovo (a ravnopravnost je nešto najnormalnije) zaista se slaže sa ovim i podržava naspram broja koji dižu ruku samo jer im je tako rečeno.

    Vreme je da se ljudski poslanici zamene samo brojem glasova koje partije imaju jer ovi što sede u Skupštini ničemu ne služe - obični poslušnici i poltroni.
  • Boki

    21.05.2021 00:56
    Po sredi je nešto sasvim drugo. Nije ovde ravnopravnost u pitanju...to nije toliko sporno u smislu reakcije...niko se tu ne bi posebno bunio...malo bi bilo mrmljanja...ali tajac...jer svi koji bi da reaguju - već su odavno pod kontrolom...
    Okupator ovde nastavlja svoju misiju započetu tomahvcima! I ne odstupa od zadatih načela!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija