Sindikat: Inspektorat veruje na reč Fijatu iako krši zakon

Inspektorat za rad je poverovao na reč poslodavcu i nije naložio Fijatu da sindikatu omogući uvid u odluku o premeštanju montaže branika i ponudi za zaposlene usred njihovog štrajka, kažu u sindikatu.
Sindikat: Inspektorat veruje na reč Fijatu iako krši zakon
Foto: Pixabay
Član Štrajkačkog odbora fabrike "Fijat plastik" Bojan Božović rekao je da su se ranije obratili Inspektoratu za rad, zbog toga što je "Fijat plastik" "višestruko prekršio Zakon o štrajku i Zakon o radu".
 
Božović je objasnio da je usred štrajka zaposlenih "Fijat plastik" premestio montažu branika u "Fijat Krajsler automobili" (FCA) Srbija, a radnicima ponudio da pređu u tu kompaniju ili da sporazumno raskinu radni odnos uz naknadu od 5.000 evra.
 
Prema rečima Božovića, zaposlenima je ukazano i na to da je ostanak u fabrici "neizvestan". Od 80 radnika, desetoro je napustilo fabriku, a petoro prešlo u FCA.
 
Božović je naveo da je poslodavac, "koji je korisnik svih mogućih državnih subvencija", prekršio zakone budući da sindikatu nije dostavio dokumentaciju o premeštanju dela proizvodnje, već je o tome samo usmeno izvestio i to nepotpuno i netačno.
 
On je napomenuo i da su radnici montaže, koja je inače bila poluga štrajka, poslati na prinudni odmor bez rešenja, dok su zaposleni u preseraju i lakirnici ostali da rade.
 
Slanjem radnika i članova Štrajkačkog odbora na plaćeno odsustvo, poslodavac je, kazao je Božović, veštački kreirao potencijalni tehnološki višak, u cilju zastrašivanja radnika koji su u štrajku.
 
Reakcija inspekcije – tragikomična
 
U saopštenju Samostalnog sindikata fabrike "Fijat plastik" je navedeno da su konačno dočekali reakciju nadležnih inspekcijskih organa, ali su ocenili da je ona blago rečeno, tragikomična.
 
Posle ovakve reakcije Inspektorata za rad, kažu, sumnja se da inače čestiti ljudi u Inspekciji za rad Šumadijskog okruga trpe izvesne pritiske odozgo.
 
"Ovim putem izražavamo nadu da će nadležni organi smoći snage da stanu na put bahatosti i bezakonju krupnog stranog investitora, da ovakvo ponašanje prema radnicima u Srbiji ne bi postalo pravilo", zaključuje sindikat "Fijat plastik".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.