Mihajlović: Žene koje prijave nasilje ne smeju da završe na groblju

Ne sme se dozvoliti da žene koje prijave nasilje u porodici budu ubijene, poručeno je na predstavljanju Strategije za borbu protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici do 2025. godine.
Mihajlović: Žene koje prijave nasilje ne smeju da završe na groblju
Foto: FoNet (Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost)
Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da zajedno moramo da se borimo protiv rodnog nasilja koje je u prethodnih 10 godina odnelo 320 života.
 
"Borimo se da dođemo do društva koje je nenasilno. Pitanje je možemo li to da uradimo efikasnije i brže. Na dan 18. maj kada obeležavamo sve one trenutke kada su mnoge žene izgubile život u partnerskom i porodičnom nasilju, mi smo imali ubistvo jedne zene", rekla je Mihajlović.
 
Navela je da jedan deo žena prijavljuje nasilje, ali da one "završe na groblju".
 
"Tri od njih sedam je prijavljivalo nasilje, jednu od njih je ubio muž, drugu sin, a treću bivši partner", rekla je Mihajlović. Ona je naglasila da kroz akcione planove moramo da učinimo sve da toga više ne bude, da ako žena prijavi nasilje, to nasilje mora da nađe svoj pravi tok, ali ne tok da žena bude ubijena.
 
Ministarka pravde Maja Popović ocenila je da je Strategija putokaz za sve nas da preventivno delujemo, unapredimo svoje postupanje i da pošaljemo poruku da se nasilje prema ženama ne toleriše i da će počinioci biti sankcionisani.
 
Naglasila je da nije dovoljno samo na Dan sećanja na žene žrtve nasilja govoriti o ubijenim zenama posebno što ih je ove godine ubijeno sedam.
 
"Mnoge od njih su spasene aktivnostima državnih organa, čak 6.000 hitnih mera doneli su srpski sudovi od početka godine, preventivno su delovali i sprečili da dođe do teških oblika nasilja", rekla je Popović.
  • Savka Dragicevic

    26.06.2021 21:52
    Kada vam se zrtve reketiraju po sudovima.Licno sam dozivjela na sudu Kada mi je nasilnik preko svog advokata rekao ja cu vam se izviniti vi mi Platite troskove.E sad to postize sa svojim pomogacima.Cetiri godine se vucem po sudu za isti predmet za isti dogadja.Niti mogu da se ljecim niti mogu majku da oporavaim od nasilja koja starica od 84 godine.Dosla je iz Hrvatske na traktorskoj prikolici nasilje nije dozivjela za vreme rata.E ovdje ga dozivi i ja i ona i fizicko i ekonomsko.Nasilje je prijavljivano ali niko nije imao volju da ga spreci. Zato sto je neko dobro zasticen.
  • Ns

    22.05.2021 09:21
    "ajde malo konkretno o Palmi
    Gospođo, zakto se niste odredili u Palminom slučaju?
    Opšte deklamovanje sa minimalnim varijacijama i samo selektivno odapinjanje strela je sramno.
  • Milan

    22.05.2021 07:25
    zloupotreba
    Svako delo mora biti podkrepljeno dokazima. Ne sme se jedna od sukobljenih strana zatvarati na osnovu rekla kazala. Svedoci smo pre neki dan u “Zadruzi”, kako je ucesnica lupala sama sebi glavu o vrata pri histericnom napadu. Na telefonu mi je dosao taj video a inace ne gledam takve gluposti, bio sam frapiran agresijom i nasiljem te ucesnice. Jako moramo biti oprezni kada govorimo o nasilju, nije tacno da je onaj ko je dobio batine uvek zrtva, mozda je tim udarcima zaustavljen da ne ucini nesto mnogo gore. U pitanju su trenutci i nema se vremena za pozivanje policije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.