"Podivljale" cene žitarica: Čeka li nas poskupljenje hleba i mesa?

Cene uljarica i žitarica na berzama širom sveta, pa i u Srbiji, dostižu višegodišnji maksimum.
"Podivljale" cene žitarica: Čeka li nas poskupljenje hleba i mesa?
Foto: Pixabay
Soja nije na višegodišnjem već na istorijskom maksimumu, a stručnjaci prognoziraju da će se rast nastaviti, prenosi RTS. Treba li zbog toga da brinemo da će poskupeti meso, hleb i druge osnovne životne namirnice?
 
Agroekonomista Milan Prostran kaže da je jedan od glavnih uzroka za poskupljenje žitarica i uljarica, koje su berzanski proizvodi, pandemija korona virusa.
 
"Pandemija je učinila da zapadne i bogate zemlje počinju da stvaraju zalihe, one nikada nisu znale šta su rizici nemanja robe, one pokušavaju da spasavaju i da se suzdrže od plasmana i povećaju rezerve jer su njihovi građani uplašeni", objašnjava Prostran. Dodaje da je ista situacija pogodila čitavo tržište sirovina, među kojima i plemenite metale i drvo, koje su u vreme krize postale vrlo atraktivne.
 
Prognoze svetskih stručnjaka su da se trend rasta cena žitarica i uljarica neće zaustaviti. Štaviše, očekuje se da do sredine 2022. godine nastave da rastu, ističe Prostran za RTS. 
 
Treba li da strahujemo da će poskupeti i hleb 
 
Zbog poskupljenja ratarskih kultura, očekivano je poskupljenje osnovnih životnih namirnica, pre svih hleba. 
 
Milan Prostran smatra da se sa cenom hleba "ne treba igrati" jer je to osetljiva kategorija, pre svega ako se posmatra sa socijalnog aspekta.
 
"Mislim da neće doći do potrebe za povećanjem cene, a ako dođe do toga, država to može da iskontroliše, kada je reč o ceni brašna tipa 500, koje mora da se nađe u prometu pekara 30 odsto. Država ima zalihe pšenice i može da pusti po nešto nižoj ceni", navodi Prostran.
 
Da ne bi trebalo da se strahuje da će hleb poskupeti, ukazuje i Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.
 
"Povećanje cene pšenice bi moglo da se očekuje, ali ne očekujemo dramatične posledice po ostale cene u lancu vrednosti", ističe Jovanović. Prema njegovim rečima, podaci pokazuju da imamo dovoljne količine kukuruza, pšenice, suncokreta i soje i za izvoz i za domaće potrebe.
 
Ulje neće uskoro pojeftiniti
 
Kada je reč o ceni ulja, koje je već poskupelo, i sada se na rafovima prodavnica u Srbiji prodaje za 180-190 dinara, Jovanović ukazuje da je to posledica rasta cena svih ulja na globalnom nivou.
 
"Trenutno je cena jednog litra rafinisanog ulja od suncokreta u Srbiji niža nego cena sirovog ulja od suncokreta u regionu i svetu, tako da domaći proizvođači određenim porastom cena štite snabdevenost domaćeg tržišta ulja pakovanja od jednog litra do nove žetve suncokreta, jer je došlo do globalnog disbalansa na tržištu ulja", ukazuje Jovanović za RTS.
 
Za sada se, kaže, ne očekuje pojeftinjenje rafinisanog suncokretovog ulja, jer u prilog tome ide i činjenica da se očekuje i skok cene sirovine u narednoj žetvi.
 
Poskupljenje mesa gotovo izvesno 
 
Na povećanje cene kukuruza dodatno bi moglo da utiče i to što je setva ove godine skuplja za čak 20 odsto. To je rezultat poskupljenja mineralnog đubriva i semena. Kada poskupljuje kukuruz, očekuje se i poskupljenje svinjskog mesa, s obzirom na to da je ova žitarica jedan od glavnih sastojaka stočne hrane.
 
Agroekonomista Milan Prostran kaže da će zbog svega toga biti pomeranja u ceni svežeg mesa.
 
"Ako seljak tovi svinju sa koncentratom u koji je ušao kukuruz od 24-27 dinara, tu nema ekonomije", navodi Prostran.
  • G pen

    23.05.2021 17:49
    Sta je patriJoti, gde ode vas hleb od 3 dinara? Zaboravili ste bajku vase seseljuge i zlobinog ministra informisanja. Pricajte malo mladjima sta ste radili, sram vas bilo.
  • :/

    23.05.2021 14:46
    -
    @Sveta

    Ajoj Sveto, ti si "omasijo" celu osnovnu skolu, rekao bih.
  • Niki

    23.05.2021 14:16
    Niki
    Pa sada je sve nerealno poskupelo bukvalno sve! Ako neko zaista poverovao u ekonomskog tigra i lazi AV. Razuverio se vrlo brzo jer kod nas samo preko dzepa covek veruje! Deo gradjana ne mali broj vec sada nemogu da pokriju ceo mesec sa primanjima i povecanjima. Ovo nesluti na dobro kako god da okrenes!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.