Ekološka alijansa traži krivičnu odgovornost Ziđina zbog zagađenja

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) zahteva da kompanija Ziđin snosi krivičnu odgovornost jer je, kako se navodi, eksplicitno priznala da je ugrozila zdravlje građana Bora.
Ekološka alijansa traži krivičnu odgovornost Ziđina zbog zagađenja
Foto: Pixabay (ilustracija)
NEA podseća da je, posle nekoliko apela koje su uputili zbog izuzetno opasnog nivoa sumpor-dioksida u borskom vazduhu, kineska kompanija Ziđin Koper Bor pre dva dana objavila da je zaustavila rad konvertora i smanjila obim proizvodnje.
 
Ta kompanija je saopštila da je zbog povišenih vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru "odmah zaustavila rad konvertora i proizvodnju prilagodila dotrajaloj metalurškoj opremi".
 
Iz NEA kažu da to nije dovoljno i zahtevaju da kineska kompanija snosi krivičnu odgovornost, navodeći da saopštenje kompanije predstavlja priznanje odgovornosti.
 
"Takođe, pozivamo nadležno Tužilaštvo da reaguje i zaštiti zdravlje građana Srbije koje je ugroženo radnjama kineske kompanije", navodi se u saopštenju ove ekološke asocijacije.
 
Oni su istakli da zakon ne sme biti stvar dobrovoljne odluke bilo koje kompanije, već crvena linija iza koje moraju uslediti ozbiljne sankcije, jer je direktno ugroženo zdravlje građana Srbije.
 
"Podsetićemo da su Uredbom Vlade Srbije o kontroli kvaliteta vazduha, defisane koncentracije sumpor-dioksida opasne po zdravlje i da je samo u maju ta crvena linija probijana nekoliko puta", naveli su iz NEA.
  • Mika

    23.05.2021 12:14
    Mordor
    Strašno je šta smo dopustili. Ko preživi pričaće.
  • jovica

    23.05.2021 11:15
    Udisemo najgori vazduh u Evropi:

    https://www.021.rs/story/Info/Srbija/265230/Termoelektrane-iz-Srbije-ugrozavaju-celu-Evropu.html
  • Sea Shepard

    23.05.2021 11:06
    Zagađenje nema opravdanje
    Bez obzira poreklo države čije fabrike zagađuju ili ne pridržavaju se zaštitnih mera, moraju da budu kažnjenje za uništavanje, presudama naloženo vraćanje u prethodno stanje, ali i oni koji su u im dozvolili pravnim aktima da rade bez adekvatne kontrole, takođe moraju biti procesuirani!
    Čuje li ovo najveći grad u ovoj državi?
    Svi odgovaraju, hijerarhijski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija