Antropolog Đorđević o divljanju navijača Zvezde: Za neke ne važe ista pravila kao za ostale građane

Dan posle šampionske proslave Crvene zvezde, glavna tema je incident kod Beton hale.
Navijači Zvezde su po završetku proslave 32. titule krenuli ka Beton hali, gde je usledio haos nakon kog je privedeno 112 punoletnih i 17 maloletnih lica. Gosti su bežali, pojedini izvukli deblji kraj i završili u Urgentnom centru, a pitanje koje je ostalo da "visi" jeste - zašto je do toga uopšte došlo?
 
"Ova vrsta nasilja koja je izletela nisam siguran ni da je potpuno očekivana. Ipak je ovo bilo malo previše brutalno. Zapravo treba da pođemo od toga na koji način i zašto se uopšte proslavljala ova titula jer sve je to lepo i krasno, ali ako mi još uvek ne možemo da napravimo svadbu za 20 ili 30 ljudi a titulu proslavljamo masovno, ponovo mimo, da kažemo, nekakvih propisa ili saveta epidemioloških, opet vidimo da su neke stvari kao što je Zvezda u ovom slučaju daleko iznad društva i onoga što mi svi kao građani ove države moramo da poštujemo", rekao je za Nova.rs antropolog Ivan Đorđević.
 
Upitan da li je možda ovo deo obračuna Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, koji je povezivan sa jednim od demoliranih lokala, Đorđević je istakao da je to zapravo moguće.
 
"Mislim da mi sada imamo situaciju da je zapravo jako teško proceniti ko sve protiv koga ratuje i ovo je sada rat koji se očigledno vodi prljavim i ružnim sredstvima, tako da šta se zapravo u svemu ovome dešava nisam siguran da iko zna. Sasvim je moguće da je to i taktičko-pokazna vežba ko zapravo drži silu i moć i šta može da se desi ako se ne sluša. Ali ja sam čak sklon da mislim da je ovo što se desilo juče otišlo malo preko granica onoga što je bilo dato kao mandat", dodao je Đorđević.
 
Žikica Babović, urednik sportske rubrike na portalu Nova.rs, istakao je da je ovo zapravo pokazatelj da kod navijača ne postoji nikakav strah:
 
"Oni se ne plaše posledica. Oni imaju advokatske timove koji ih očas-posla izvlače iz pritvora posle takvih stvari. Oni nastavljaju normalno da žive, rade, sve ostalo. Možda je ovo samo jedna pijana navijačka priča", rekao je Babović.
 
Dodao je i da je interesantno da su navijači Crvene zvezde, nakon što su se pripadnici policije u civilu predstavili, zapravo krenuli još žešče da razbijaju lokal. Ističe da krivica nije samo na navijačima tima sa Marakane, već i na organizatorima proslave.
 
"Naravno da nisu samo navijači krivi za to nego je kriv i onaj koji je obezbeđivao taj skup. Kasnije kada je policija reagovala to je u redu, i što ih je pohapsila i sve, ali policija je trebalo da spreči da do toga dođe, trebalo je da ostanu u onom prostoru koji je bio predviđen za proslavu, a to je između dva mosta. Nakon toga je trebalo da se raziđu i tu je kraj priče, ne bi bilo incidenata", zaključio je Babović.
 
Podsetimo da su zbog sinoćnjih nereda u "Beton hali" Prekršajnom sudu privedena 54 okrivljena, a do popodneva je osuđeno njih 22 zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Okrivljenima koji su do sada osuđeni, izrečene su kazne od 30.000 dinara zbog prekršaja nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje ili 10.000 dinara zbog remećenja javnog reda i mira.
  • Drum

    24.05.2021 10:26
    Pa nemojte, to su sve patriote i hrabri momci. Fina deca, puna snage i života... /sarkazam

    Tereba njih dati sa 2 meseca po 18 sati dnevno čiste korita reka od smeća, šume, da kopaju malo u rudnike, pa bi ispraznili višak energije.
  • Dragan

    24.05.2021 08:09
    Eh
    Proslavljali pobedu u seljačkoj lizi.Gde su vam jaki timovi u lizi.Lako je bilo u SFRJ kad je ppstojako jak Hajduk, Dinamo,Radnički Niš, Željezničar,Velež,Vojvodina,Rijeka.U Srbiji i ja bi pobedio mafijaški tim tkzv Zvezda.Bio sam navijač od rođenja do devedesetih.
  • Vidra

    24.05.2021 03:45
    Cepljenje
    Ukoliko niste znali, postoji vakcina protiv kriminalnog i nasilničkog ponašanja. Popularizovao ju je knez i vojvoda vlaški Vlad Cepeš (apropo „cepljenje”).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija