Tiodorović: Tek smo na pola puta, potrebno da se vakciniše 4,9 miliona građana

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je potrebno da se vakciniše izmedju 60 i 70 odsto ukupnog broja stanovništva da bismo se "vratili normalnom životu".
"To bi bilo između 4,2 i 4,9 miliona građana, što znači da smo trenutno tek na pola puta", rekao je Tiodorović.
 
On je rekao da se u procesu imunizacije koriste dva termina koja često zbunjuju građane - procenat vakcinisanih punoletnih građana i procenat vakcinisane ukupne populacije.
 
"Ako neko od nadležnih kaže da nam je cilj da imamo vakcinisano 50 odsto punoletnih, onda se radi o broju od nekih 2,8 miliona građana Srbije. Međutim, često se u priči o kolektivnom imunitetu govori o neophodnosti da imamo vakcinisano 50 odsto populacije, a to bi onda bilo znatno više - 3,5 miliona ljudi", objasnio je Tiodorović.
 
Epidemiolog je skrenuo pažnju i na činjenicu da je trenutno vakcinisano manje od 12 odsto mladih, uzrasta između 18 i 35 godina.
 
"Mladi moraju da shvate da će vakcinisani biti u povoljnijoj situaciji u odnosu na one koji će morati da rade PCR ili antigenski test da bi posetili neku kulturnu manifestaciju", rekao je Tiodorović.
  • V

    24.05.2021 18:14
    Prvo je bilo kada bude 2 miliona, pa tri miliona pa sad smo već stigli do 5 miliona. Očigledno neće da popuste mere iz nekih drugih razlog a ovo im dođe samo kao izgovor.
  • Milos

    24.05.2021 15:32
    Hm
    Antivakseri na aparatima.
  • Jeegy

    24.05.2021 12:35
    kakve price
    Prvo je trebalo 20% da se vakcinise, pa su podigli brzo na 30% a sada vec treba 70%...na kraju ce trebati svi da se vakcinisu. NAkon sto se svi vakcinisu moracemo da vakcinisemo 100% zemlje u okruzenju pa celu Evropu i tako ceo svet, onda cemo moci da razmisljamo o novoj vakcini jer se neko nakasljao u autobusu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija