Kako funkcioniše šema sa lažnim PCR testovima

U Srbiji je moguće doći u posed lažnog PCR testa. Međutim, to vam ne garantuje uspešan prolazak preko graničnog prelaza, jer je prevaru lako otkriti.
Kako funkcioniše šema sa lažnim PCR testovima
Foto: 021.rs
"Dobro veče, dobila sam vaš kontakt od poznanika, rekao mi je da možete da mi završite negativan PCR test", glasila je poruka koju je redakcija N1 poslala na imejl adresu do koje su došli tragom vesti da je moguće dobiti negativan test bez odlaska na testiranje i plaćanja naknade državi u iznosu od 9.000 dinara.
 
Ubrzo je stigao odgovor da "završavanje" negativnog PCR testa "nije problem", ali da je pre toga potrebno da se pošalje ime, prezime, JMBG i datum za koji je potreban test. 
 
Nakon toga je zatraženo da se uplati 4.000 dinara na račun privatnog lica u Mobi banci. Ubrzo nakon uplate pristigao je PCR test u PDF formatu, uz poruku da se provere podaci. 
 
Na prvi pogled, piše N1, test je delovao autentično, jer je bio na propisanom formulara, sa svim podacima koje sadrži i test dobijen u kovid-ambulanti, uključujući i QR kod u donjem desnom uglu.
 
Međutim, u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu objašnjavaju da nema sumnje da je reč o lažnom PCR testu.
 
"Ovo deluje kao da se neko malo veštiji u fotošopu dosetio da pravi lažne testove. Platio je generisanje QR koda da sve liči na validnu i originalnu potvrdu, ali kad se učitaju kodovi sa zvaničnog i falsifikovanog PCR testa, jasno se vidi razlika u URL linku. Ta potvrda, naravno, ne može da bude uneta u bazu, to je samo lepa slika, malo bolje fotošopirana", poručuju u Kancelariji za IT i eUpravu.
 
Razlika u URL linkovime je očigledna i potpunom laiku, ali samo kada pred sobom ima i original i falsifikat testa. Ukoliko se gleda samo falsifikovani test, deluje da je reč o ispravnoj potvrdi, jer se skeniranjem QR koda i klikom na link dobija fotografija na kojoj je ime i prezime naručioca testa, uz podatke da je potvrda validna, a test negativan. Sve to na srpskom i engleskom jeziku, uz logotip Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".
 
Procedura se završava tako što negativan PCR test stiže sa, na prvi pogled, zvanične imejl adrese portala eUprava. Međutim, ukoliko se obrati pažnja, vidi se da je u pitanju lažna imejl adresa, jer pošiljalac poruku šalje sa adrese "obaveštenja@euprava-gov.rs", a ne "obaveštenja@euprava.gov.rs".
 
Konkretno, između reči "euprava" i domena "gov.rs" u zvaničnoj imejl adresi stoji tačka, dok je u lažnom imejlu na tom mestu crtica. Razlika je mala, ali sasvim dovoljna da se konstatuje da je u pitanju falsifikat.
 
Iz Kancelarije za IT i eUpravu apeluju na građane da prijave nadležnima ukoliko imaju bilo kakva saznanja o falsifikovanim PCR testovima, dodajući da to mogu da učine tako što će se obratiti eUpravi na bilo kojoj društvenoj mreži.
  • Frida

    25.05.2021 23:29
    Fascinantan je trud N1 da obelodane prevaru oko PCR testova. Sad očekujem da otkriju zašto se po ambulantama niko ne javlja na telefone, koji su javno dati za informacije, konsultacije ili zakazivanja.
  • Dozni

    24.05.2021 14:38
    Bilo mi je potrebno 15 sekundi da na rndis sajtu nadjem ko je registrar tog domena. Sluzbama bi trebalo 45 sekundi da dodju do vlasnika domena. 24 sata max da odgovorni zavrse u pritvoru sa podignutim krivicnim prijavama. Taj nacin zloupotrebe mi je odmah bio ocekivan prvog dana kad su se pojavili testovi i rezultati za qr kodom - da ce neko registrovati slican domen i generisati odgovarajuci qr kod. Nista to nije spekakularno ali da za ovo neko zesce zaglavi ne bi nikome palo na pamet da to radi.
  • Sale NS

    24.05.2021 13:14
    Ajmo redom!
    Dobro da ste objasnili falsifikatoru gde greši!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija