Ubuduće jednostavnija procedura za one koji izgube ličnu kartu

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je danas predlog Vlade o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti.
Ubuduće jednostavnija procedura za one koji izgube ličnu kartu
Foto: 021.rs
Njima se pojednostavljuje i pojeftinjuje procedura za građane koji izgube taj dokument, a olakšano je postupanje i Ministarstvu unutrašnjih poslova.
 
Do sada je građanin, kad izgubi ličnu kartu, to morao oglašavati u Službenom glasniku, za šta je trebalo platiti taksu, a ubuduće će biti dovoljno da se to uradi posredstvom internet portala MUP.
 
Kako je objasnio sekretar MUP Zoran Lazić, time će evidencija o izgubljenim ličnim kartama biti na jednom mestu i ti podaci neće morati da se traže od Službenog glasnika.
 
"Jednostavnije je za nas, a lakše za građane", konstatovao je Lazić.
 
Inače, za danas je najavljeno da će Skupština Srbije na poslednjoj sednici redovnog prolećnog zasedanja razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i druge propise.
 
Promene su predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade "Stop birokratiji".
 
Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti usklade s propisima o elektronskom dokumentu, a novina bi bila i da za osobe starije od 16 godina lična karta može da se izda uz saglasnost samo jednog roditelja.
 
Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se ta oblast usklađuje s propisima Evropske unije.
 
"Predlogom zakona daje se definicija poslovne tajne, odnosno precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna. Takođe, uređuje se pod kojim uslovima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu smatra zakonitim, a pod kojim uslovima se smatra nezakonitim", naveo je predlagač u obrazloženju.
 
Ranije je najavljeno da će na sednici, ukoliko poslanici prihvate, po hitnom postupku verovatno biti izmene Zakona o akcizama kojima će se politika akciza na alkoholna pića uskladiti sa standardima Evropske unije.
 
Redovno prolećno zasedanje završava se u četvrtak posebnom sednicom na kojoj će poslanici postavljati pitanja članovima Vlade Srbije.
 
U narednim mesecima mogu se očekivati vanredna zasedanja, sve do 1. oktobra, kada bi trebalo da počne redovno jesenje zasedanje.
  • @Dudarim II

    25.05.2021 17:17
    "Idu na raspust, znači 3-4 meseca ne mogu ništa da zeznu..." Isto kao i prosvetari
  • zunzara

    25.05.2021 11:57
    Au, dakle sad više ništa neće
    moći da se dobije od podataka. Sve će biti proglašeno "tajnom", posebno ako je podatak u korist nekog običnog čoveka. A naravno, ovim će se ukinuti i "zviždači". Cenzura, kao uvod u otvorenu diktaturu, je sve otvorenija i prisutnija.
  • Dudarim II

    25.05.2021 11:35
    Dobro je
    Idu na raspust, znači 3-4 meseca ne mogu ništa da zeznu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.