Mit o prosečnoj plati u Srbiji: Koliko realno zarađujemo?

Prosečan građanin Srbije, prema zvaničnoj statistici, u martu je zaradio 65.289 dinara neto, što je informacija kojom se pohvalio čak i predsednik države.
Mit o prosečnoj plati u Srbiji: Koliko realno zarađujemo?
Foto: 021.rs
Dan pre objave zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao je juče sa informacijom koju saznaje prvi - prosečna plata je konačno 555 evra.
 
Kako je poručio, to je "ogroman napredak Srbije" u odnosu na prosečnu zaradu od 330 evra, koja ga je sačekala kao predsednika Vlade.
 
Međutim, ono što niko od visokih državnih funkcionera ne pominje je činjenica da prosečan građanin zapravo poslednjih godina ne zarađuje ništa značajno više, niti ima punu potrošačku korpu da to i dokaže. Prosečna neto plata je od 2012. godine do sada porasla za 19.119 dinara, ali je skočila i lična potrošnja domaćinstava na osnovu poskupljenja ne samo potrošačke korpe, već i troškova za komunalije i druge obaveze (prosečna lična mesečna potrošnja u 2019. godini bila je 67.099 dinara neto, poslednji podaci RZS).
 
Kad je reč o prosečnim iznosima, plata je na nivou Vojvodine trenutno 62.029 dinara neto. Najveće plate su u Gradu Novom Sadu - 74.998 dinara neto, a najniže plate u Vojvodini imaju zaposleni u Baču - 49.506 dinara neto. To je ukupan rast prosečne plate od oko 3.000 dinara u odnosu februar-mart i nije najviši iznos u poslednje vreme. Naime, prosečne zarade su bile još veće u decembru prošle godine, što je logično usled isplate bonusa i dodataka.
 
Kretanje prosečne plate u Srbiji, mart 2020 - mart 2021
 
Dokaz da prosečan građanin ne živi uz pomoć prosečne plate je drugi statistički podatak koji prati Republički zavod za statistiku. To je medijalna zarada - iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih građana Srbije. Medijalna zarada je u martu iznosila 49.328 dinara neto, što znači da je realna srpska plata sada na nivou prosečne zarade iz 2017. godine (47.814 dinara neto).
 
Zvanična medijalna zarada u Srbiji, jun 2020 - mart 2021
 
Inače, najveći rast prosečne plate bio je u 2018/2019. godini, kad je iznos skočio sa 49.400 dinara na 54.271 dinar neto.
 
Takođe, svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Slobodan

    17.02.2022 13:54
    Komentar
    Postovanje!svima Kako ovde Tako I za one sto su u inostranstvu!Napokon !!!Elektricari,moleri,zidari,keramicari,smecari,itd.zaradjuju Po 2000evra prosecno u toku meseca!Tako sam obavesten preko vesti na bilo kom tv kanalu ,pa mislim posto Sam Elektricari imam2000plus zidari plus vinogradar pa ja imam skoro 8000 evra meaecno,bar Po njihovom!zakljucak !proooopast
  • B&B

    28.05.2021 21:48
    Banana Drzava
    Da se ne lazemo.... 5% privatnih firmi placa celu zaradu na racun... tako da su plate i vece od 555e. To sto drzava tolerise utaju poreza i doprinosa to je druga prica
  • Troller

    26.05.2021 17:51
    .
    50 000 ' iljada okruglo.Svaka treca subota radna.Doduse sve prekovremeno placeno.Minimala na racun ostatak na ruke.Hbg kad procitam ovde moze i gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.