Borkinja i vatrogaskinja prepoznate u zakonu, ali ih ne priznaje Odbor za standardizaciju jezika

Jezička ravnopravnost izazvala je najveće polemike u javnosti prilikom donošenja novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
Da je debata ovaj put otišla do krajnje tačke govori i pismo Odbora za standardizaciju srpskog jezika koji smatra da je to uništavanje našeg jezika, piše Blic.
 
"Taj zakon je protiv srpskog jezika, jer predviđa grubo mešanje i napad na srpski jezik i inženjering kakav ne poznajemo, da se jezik u ime sile menja", kaže za Blic Sreto Tanasić, predsednik Odbora.
 
Da li filološkinja, borkinja, vatrogaskinja, centarhalfkinja uništavaju jezik? Predlagači zakona smatraju da je ta tvrdnja besmislena.
 
Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, nakon prihvatanja 17 amandmana i usvajanja zakona rekla je da nema nikakvog nametanja, da zasad ona može biti "ministarka" ili "ministrica", a ako Odbor potpiše drugačije, ona će to poštovati.
 
Ona kaže i da jedino Odbor za standardizaciju srpskog jezika može da odluči o nazivima zanimanja u ženskom rodu, ali da on to još nije uradio.
 
S druge strane, u Odboru tvrde da se predlagači zakona nisu konsultovali sa njima, niti su od njih tražili mišljenje o rodno senzitivnom jeziku. Kako dodaju, dvaput su se oglašavali povodom tog pitanja, ali su se predlagači oglušili o njihove preporuke, piše Blic.
 
Srbija tako sada ima novi zakon na papiru, ali u praksi pravila kako se šta konkretno izgovara još ne postoje. Znaju se samo visine kazni ako se zakon ne poštuje.
 
Jedan od naših najpoznatijih lingvista, Ranko Bugarski, kaže za Blic da i jedna i druga strana imaju dobrih argumenata. Prema njegovim tvrdnjama, "feministička" ima više dobrih argumenata na svojoj strani, ali ima i slabosti, dok "normativistička" ima tu i tamo dobar argument, ali su njene tvrdnje zastarele, uštogljene i bez osećaja za promene.
 
"Ko razume i ko je dobronameran, neće biti protiv pokušaja da se uspostavi kakva-takva ravnoteža između osoba muškog i ženskog pola. Što se tiče jezika s jedne strane, inicijativa predlagača je takođe u redu. Druga zamerka je što se insistira u okviru jezičke ravnopravnosti da baš svaka funkcija i zanimanje osoba ženskog pola mora biti morfološki markirana odgovarajućim nastavkom za ženski rod. To mnogima para uši, često s razlogom. Ako se nekom ne sviđa borkinja i stručnjakinja, mislim da se to ljudima može oprostiti", smatra Bugarski.
 
Dodaje da je moguće da će za pet ili deset godina to nekako u jeziku leći, iako sad mnogima smeta, kao što je nekada smetala doktorka ili profesorka, a danas je to sasvim normalno.
 
Bugarski ističe da Odbor sa druge strane jeste u pravu kada mu smetaju neki primeri, ali nije tačno da je to "filovanje jezika".
 
"Ne treba se konsultovati samo sa gramatičarima i istoričarima jezika, nego i sa lingvistima drugih orijentacija, poput sociolingvista. Društveni kontekst se menja, pa se i jezik menja, a u njihovom zaoštrenom stavu nema osetljivosti na ova pitanja", ocenjuje sagovornik Blica. 
 
Jedan od zanimljivih delova zakona su kazne za nepoštovanje od 50.000 do dva miliona dinara za pravna lica. Još nije precizirano koju će težinu imati prekršaj u imenovanju funkcije ili zanimanja. 
  • Рафаела

    31.05.2021 14:04
    Надалина
    Заглупљивање на сваком кораку.Ако,и нисмо за боље.
  • Nevena

    29.05.2021 20:55
    Pitanje
    A šta ćemo sa pitanjem u 3. licu jednine, muški rod, "Ko se porodio?"
  • @

    29.05.2021 20:16
    @Mikitza

    Ne vidim da ste pametniji, ali dobro da ste popustili jer posle onog amaterskog i diletantskog komentara o engleskom, bolje da se ne javljate dalje... bar ne pod istim nadimkom.

    Poredjenja i komentari kao na pijaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija