Uskoro nova pravila, evo ko će morati da menja ličnu kartu

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmeni zakona o ličnim kartama. Da li prestaju da važe stare lične karte i šta da uradimo ako izgubimo ličnu kartu?
Uskoro nova pravila, evo ko će morati da menja ličnu kartu
Foto: 021.rs
Valentina Vulić, načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a, rekla je da lična karta bez čipa, kao i do sada, mora da se zameni ukoliko se menjaju bitni podaci.
 
Do sada, prema postojećem zakonu, podatak o adresi prebivališta nije se vodio kao "bitan".
 
"Ovim uslovljavamo da svi podaci u ličnoj karti odgovaraju činjeničnom stanju", istakla je Vulićeva za RTS
 
Kada je reč o ličnim kartama sa čipom, one ne moraju da se menjaju i ostaće važeće do datuma koji je naveden u ličnoj karti. Ukoliko se menjaju bitni podaci, na primer prebivalište, oni će biti izmenjeni kroz čip, kao i do sada. 
 
Prijava nestanka lične karte 
 
Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale.
 
Do sada se proglašavanje nevažećih ličnih karata objavljivalo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, to raditi na sajtu MUP-a.
 
"I dalje će stranke biti u obavezi da prijave nestanak, promena će biti takva što će biti manji iznos prilikom prijave nestanka. Plaćaće taksu za donošenje rešenja ali neće snositi trošak za oglašavanje u Službenom glasniku, to je bilo 800 dinara", istakla je načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije.
 
Identifikacija na daljinu 
 
Takođe, jedna od novina koja će biti omogućena izmenama zakona jeste i unos elektronskih sertifikata u ličnu kartu, za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis.
 
Ovim sertifikatom građani će moći da podnesu zahteve MUP-u i od kuće.
 
"To će biti dokaz visoke pouzdanosti dokaza identiteta. Npr. za vozačku dozvolu i sada može da se podnese zahtev i bez odlaska na šalter, ali to ne koristi veliki broj građana, verovatno jer su navikli da idu na šalter. Trudićemo se da opciju na daljinu uvedemo i u novim postupcima", naglašava Vulić.
  • Vidan Stanković

    03.06.2021 20:58
    Lična karta
    Trebali su da uvedu i sistem da kome se dogodi da u inostranstvu ostane bez lične karte da može da je oglasi nevažećom putem ambasade.
  • @Ljupko

    30.05.2021 09:05
    To što je tebi nevezan pojas glupost samo govori koja strana je zapravo budala u tvojoj priči. I ne, ne ugrožavaš samo sebe.
  • Ljupko

    29.05.2021 13:47
    Ljudi lazi
    Dakle ovde je suština da se stvara policijska država da mogu da te jure uniformisane budale za nevezan pojas i gomilu drugih gluposti.
    A sve po zakonu ko u doba Hitlera
    Bljak
    A narod stoka cuti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.