Zašto Srbija izdvaja osam puta više za vojsku nego za zdravstvo?

Rebalansom budžeta država će izdvojiti osam puta više za vojsku nego za zdravstvo, što deluje nelogično s obzirom na to da se i u ovoj godini nalazimo u pandemiji koronavirusa.
Zašto Srbija izdvaja osam puta više za vojsku nego za zdravstvo?
Foto: 021.rs
Novim rebalansom budžeta iz aprila, Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo finansija odlučili su da povećaju izdatke za vojsku, što konkretno znači da će u odnosu na resor zdravstva taj budžet biti veći osam puta.
 
Ulaganja u sektor odbrane rebalansom uvećana su za više od 40 odsto. Novim planom, za vojnu opremu i naoružavanje izdvojeno je skoro 88 milijardi dinara, dok je za zdravstvo namenjeno osam puta manje.
 
Deluje prilično nejasno kako je moguće da u godini kada koronavirus još uvek nije pobeđen dolaze povećani izdaci za naoružanje. 
 
"Kada smo imali rebalans u ovoj godini, znate koji sektor je zabeležio najveći skok kapitalnih ulaganja. Nije ni zdravstvo nisu ni putevi. Pa da li je trenutak, ako se već nije znalo u decembru kada je donošen budžet, da u rebalansu u aprilu, u kriznoj godini povećamo najviše ulaganja u ovaj sektor", rekao je ekonomista i bivši član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.
 
"Vojska Srbije se oprema po dugoročnom planu, koji je verujem usvojen pre pandemije. To ne znači da delovi tih sredstava nisu mogli da se preusmere u očekivano i neophodno ulaganje u zdravstveni sistem. Povećanje izdvajanja u VS bi moralo da se odrazi kroz veću popularnost vojske i povećanje interesovanja mladih za vojne škole i profesionalnu vojsku, ali to se ne dešava", rekao je za Nova.rs komentarišući ovu informaciju Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane.
 
General Vojske Srbije u penziji Sreto Malinović smatra da su prioriteti Vlade Srbije nerealni.
 
"Kao građanin ove države mogu da kažem da ova vlast zaista ima problem sa određivanjem društvenih prioriteta. Neshvatljive su razlike u ulaganju u vojsku i zdravstvo. Iako se kao bivši profesionalni vojnik radujem svakom ulaganju u odbranu i vojsku, treba imati u vidu da su sada prioriteti nešto drugo. Osim, ako nije reč o ugovorima koji su potpisani pre pandemije", objašnjava Malinović.
 
Pulmolog Dejan Žujović rekao je za Nova.rs da ovakva izdvajanja "nisu normalna", ali da je to samo segment u lošem ponašanju prema zdravstvenim radnicima koje traje godinama.
 
"U dekadi loših đaka najmanje se izdvaja za medicinu, obrazovanje. Mi idemo ka potpunoj dehumanizaciji društva i nikome nije potrebno zdravo biće. Mi medicinu nismo prepoznavali kao nacionalni resurs nikada, a ovo je samo egzaktni primer ‘maćehinskog’ pristupa prema medicini. Uvek je ta oblast bila sredstvo za potkusurivanje političkih protivnika, a najlošije su prolazili doktori i medicinske sestre koji imaju mizerna primanja", kazao je Žujović za Nova.rs.
 
Pulmolog ističe da su plate medicinskog osoblja "socijalna kategorija".
 
"Time se ne zadovoljavaju njihove elementarne ljudske potrebe. Investicije u zdravstvo su minimalne, mi smo mogli da iskoristimo naš potencijal da postanemo mesto medicinskog turizma, gde će ljudi iz Nemačke dolaziti da se leče. To je mogao da postane državni posao veka, ali kao i sve i to je propalo", dodao je doktor i objasnio da se ne vodi računa o budućnosti zdravstva u Srbiji.
  • Moreeee!

    29.05.2021 09:42
    Zato sto se trosenje love stavi pod vojnu tajnu, pa niko ne moze da dokuci u cijim dzepovima zavrsi!
  • Nick

    28.05.2021 12:57
    @B je dao najbolji odgovor ali je problem i u narodu koji na rasipanje para na vojsku gleda blagonaklono, cak i sa odobravanjem iz vise razloga - duge vojnicke tradicije, straha od NATO okruzenja a pomalo i zbog zelje za revansom i povratkom teritorija. Realnost je da ce nas Kinezi ekonomski porobiti a drzava ce morati da uvozi stanovnistvo koje je sve starije (prosecna starost je skoro 44 godine), neke nesrecnike koji su u jos vecoj bedi od nas. Od oslobodjanja Kosova, RSK i cega li vec nece biti nista, cak i da kojim slucajem Kinezi stvarno preuzmu globalni primat nad SAD, zato sto njih ratovi ne zanimaju, oni su trgovacki narod i zele ekonomsku dominaciju. Ali hajde ti to objasni prosecnom Srbinu koji se i dalje informise iskljucivo preko rezimskih medija i kojeg je lako manipulisati budalastinama o ekonomskom tigru i lideru regiona.
  • Гига Моравац

    28.05.2021 12:22
    Поздрав
    Зато што здравство не може да нас брани од наших душмана којих је превише и сви желе да нас нема! Здравство може да се бори са вирусом али не и са ватреним оружјем!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija