Unija poljoprivrednika: Oteće nam stoku, zemlju i letinu

Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača Zlatan Đurić saopštio je da državni vrh još nije odgovorio na zahteve stočara u vezi sa plasmanom tovnih svinja.
Unija poljoprivrednika: Oteće nam stoku, zemlju i letinu
Foto: 021.rs
On je optužio Vladu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da su uradili sve suprotno u odnosu na upućene zahteve.
 
"Umesto da ponište zaključak Vlade kojim se preuzima 15.000 tovljenika od skladištara Robnih rezervi, već deseti dan Robne rezerve šalju naloge za isporuku tovnih svinja svojim skladištarima, na već postojeći višak na tržištu od 90.000 tovljenika", navodi Đurić.
 
Upozorio je da je takvim postupanjem države omogućeno klaničarima da ne moraju kupovati na tržištu, već da i dalje obaraju cenu tovljenika, a uporedo sa tim dižu cene svinjskog mesa u svojim radnjama.
 
"Pored toga, uvoz svinjskog mesa iz EU i dalje traje nesmanjenim tempom. O interevntnom otkupu 30.000 tovljenika niko i ne pomišlja. Takođe ni o imenovanju ombudsmana za hranu i preispitivanju Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju sa EU", naveo je Đurić.
 
Unija poljoprivrednih proizvođača, čije je sedište u Sremskoj Mitrovici, smatra da su u uništenje stočnog fonda uključene i pojedine političke strukture, uvoznički lobi i briselski komesari, jer je još 3. marta ove godine objavljen Nacrt zakona o uređenju tržišta, koji imaju sve zemlje osim Srbije.
 
"Tim nacrtom zakona o uređenju tržišta predviđene su tri mere u slučaju poremećaja tržišta: javna intervencija, podrška privatnim skladištarima i vanredne interventne mere. Ova poslednja mera se primenjuje u situacijama kao što je ova trenutna, kada imamo viškove roba i niske otkupne cene", piše u saopštenju.
 
Đurić tvrdi i da je taj zakon "lično stopirao Aleksandar Vučić, o čemu svedoči i njegova nedavna izjava prilikom posete Priboju da država ne može da uređuje tržište niti da otkupljuje tržišne viškove".
 
Prema Đurićevim rečima, u ovoj situaciji stočari mogu da prodaju tovljenike po 110-115 dinara za kilogram ili da se zaduže kod banaka, kako bi pokrili zaduženja kod dobavljača stočne hrane, dok o obnavljanu novog ciklusa tova ne mogu ni da pomišljaju.
 
"I to će najviše pogoditi stočare sa područja Vojvodine, jer će ostati bez državnog zemljišta po pravu prečeg zakupa. Na taj način desiće se ono na šta godinama upozoravamo – da će nam ovim potezom oteti stoku, zemlju i letinu, jer bez zemlje nema ni letine", naveo je Đurić.
  • Čitalac

    29.05.2021 10:37
    Sami ste tražili
    I dalje glasajte za njih. Kupe vas šakom vitamina i jedino što gledate je Pink. On je za vas car, pa živite od ljubavi prema njemu. Pare, zemlja, stoka vam nisu potrebni. I vi ste jedini koji ne plaćaju ništa državi, a penzije (kakve god bile, ni nas platiša poreza nisu veće) dobijate. Glasajte i dalje za svoju propast, to ste i zaslužili.
  • Dejan

    29.05.2021 10:24
    Srb-i
    Sami ste glasali za ovu vlast, sta sad hocete ?! Otimao tito sa komunjarama, milosevic devastirao, zuti su samo napravili pripremu za ovo sad a sns sa av zavrsava posao !!!! Ja bih vam i onu gumu iz gaća izvadio da mogu
  • Lenka

    29.05.2021 09:06
    Sistematski nas uništavaju. Gamad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija