Srbija dobija bazu podataka terorista, evo ko će biti u njoj

Za 9. jun zakazana je vanredna sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o predlogu zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma.
Dekan Fakulteta za bezbednost, Miroslav Bjegović, rekao je za RTS da je nacrt zakona usklađen sa Nacionalnom strategijom iz 2017. godine koja je predvidela strategijske ciljeve za izradu nacionalne baze za sprečavanje i borbu protiv terorizma.
 
Naveo je da su ti ciljevi prevencija terorizma, otklanjanje terorističkih pretnji, gonjenje terorista i eventualni odgovor na teroristički napad našeg sistema bezbednosti.
 
"Treba reći da je 2017, pre izrade Nacionalne strategije, formirana radna grupa od strane Vlade, a to je regulisano akcionim planom vezano za poglavlje 24. U sastav te radne grupe ušli su predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, prvenstveno Vojno-obaveštajne i Vojno-bezbednosne agencije, Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužilaštva", istakao je Bjegović.
 
Bjegović je objasnio da će se u nacionalnoj bazi podataka terorista naći sve osobe koje su imale dodira sa terorističkim ćelijama, a ne samo oni koji su krivično gonjeni, što će, kako je rekao, omogućiti bolji uvid nadležnih organa koji će imati pravo i da unose podatke.
 
"Znači da će biti evidentirani u našoj nacionalnoj bazi podataka i ono što treba naglasiti da takvu vrstu baze nacionalnih podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma ima mali broj zemalja u Evropi", kazao je Bjegović.
 
Dodao je da će takvi pojedinci biti evidentirani u toj bazi podataka, a da će se jedan broj podataka dobiti od UN-a, Evropola i Interpola, kao i da je akcenat na praćenju terorista.
 
Koji su bezbednosni izazovi u Srbiji i regionu 
 
Govoreći o bezbednosnim izazovima i rizicima za Srbiju, Bjegović je istakao da oni postoje i da je u južnoj pokrajini zabeležen veliki broj terorističkih ćelija i osoba koje su ratovale na prostoru Sirije i da ih je samo u selu Kačanik registrovano više od 300.
 
"Drugi slučaj je na prostoru Bosne i Hercegovine gde takođe ima veliki broj džihadista koji su se vratili sa ratišta krvavih ruku, tako da oni uvek predstavljaju jednu potencijalnu opasnost, ne samo za Srbiju, već i za region i Evropu", rekao je Bjegović.
 
Naglasio je da bi u tom smislu više računa trebalo da povedu evropski bezbednosni sistemi i da se više angažuju protiv takvih pojedinaca za koje se zna koja je njihova glavna delatnost.
 
Bjegović je ocenio da Srbija nije na udaru terorista zbog politike koju vodi naša Vlada.
 
"Ne mešamo se u odnose drugih zemalja. To je prvenstveno ono što je problem i što smeta teroristima pri vršenju njihovih napada, to jest osmišljavanja njihovog cilja. S druge strane, mislim da naš bezbednosno-obaveštajni sistem odlično vodi računa, a jedan od pokazatelja je formiranje nacionalne baze podataka", kazao je Bjegović.
 
Ocenio je da se formiranjem baze podataka Srbija u bezbednosnom smislu svrstava u rang razvijenih evropskih zemalja.
  • Ja

    30.05.2021 16:28
    Budalastine
    Teroristima je mesto u corki a ne u bazi.
  • yes, vala

    30.05.2021 14:45
    @ Blago nama
    to se ne uči na edukonsu, samo baza terorista.
  • Aranđel Golubović

    30.05.2021 14:30
    Baza terorista: članovi opozicije....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.