Koji građani Srbije i kako će dobijati karticu za besplatnu putarinu u Severnoj Makedoniji?

Svi državljani Srbije koji u Severnu Makedoniju budu dolazili automobilom od 15. juna do 15. avgusta na granici će dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine na autoputu "Prijateljstvo".
Koji građani Srbije i kako će dobijati karticu za besplatnu putarinu u Severnoj Makedoniji?
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Prema odluci Vlade Severne Makedonije, turistima iz Srbije je namenjeno ukupno 200.000 "napunjenih" elektronskih "M-smart" kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni.
 
Kako je agenciji Beta rečeno u vladi u Skoplju, pravo na korišćenje te kartice će imati svi srpski državljani koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po "Koridoru 10", na kojem su naplatna mesta opremljena za korišćenje elektronskog sistema plaćanja.
 
Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na Graničnom prelazu "Tabanovce", što će kontrolisati Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno preduzeće za državne puteve. 
 
Na svakoj kartici će biti suma od 760 denara koliko je potrebno za putarinu u dva pravca na autoputu "Prijateljstvo" na "Korodoru 10". 
 
Kartice ostaju u trajnom vlasništvu srpskih građana koji će moće da je dopunavaju preko sisrema e-kard, sa najmanje 300 denara, za sledeći ulazak na terititoriju Severne Makedonije.
 
"Ovo je gest zahvalnosti Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji", ističu u Vladi Severne Makedonije u izjavi agenciji Beta.
 
Tih 200.000 "M-smart" kartica za elektronsko plaćanje putarine na autoputu koji spaja sever i jug zemlje vladu u Skoplju će, sa izradom i uplaćenom sumom, ukupno koštati 172 miliona denara (oko 2,8 miliona evra).
 
Procena o broju potrebnih kartica za srpske turuste u letnjoj sezoni napravljena je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je i registovano najviše stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.
  • Omg

    30.05.2021 14:09
    Veliki pozdrav za braću iz Makedonije i veliko hvala!
  • Ivan

    30.05.2021 13:51
    Ispravka "Makedonca"
    Druže, 1500 dinara se i daje, smo što je u denarskoj potivrednost. Znači gest, nema šta. Imam zelini karton i letovaću u Makedoniji, uživaću na planinama i jezeru. Hvala.
  • Makedonac

    30.05.2021 12:36
    Zeleni karton
    Putarina u oba pravca 1500 din. Zeleni karton koji je obavezan samo za Makedoniju 2000 din.
    To je nama naša ćutnja dala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija