Advokatska komora: Ako pregovori sa ministarstvom ne uspeju, moguća i obustava rada advokata

Advokatska komora Srbije saopštila je danas da je na sednici Upravnog odbora donela odluku da ne prihvata nacrt izmena Zakona o parničnom postupku.
Advokatska komora: Ako pregovori sa ministarstvom ne uspeju, moguća i obustava rada advokata
Foto: 021.rs
Kako se navodi, tekst nacrta sadrži veliki broj "odredbi ekperimentalnog karaktera" koje na najdrastičniji način onemogućavaju sudsku zaštitu građana u ostvarivanju svojih Ustavom zagarantovanih prava, a advokaturi nameću rešenja koja joj ne ostavljaju izbor u pogledu njene reakcije".
 
Komora se protivi da takav nacrt kao predlog zakona uđe u dalju skupštinsku proceduru. 
 
Dodaje se da je Upravni odbor AKS doneo odluku da prihvati poziv Ministarstva pravde i počne pregovore i ističe se da će AKS na tim pregovorima zastupati predsednik AKS i predsednici svih advokatskih komora u sastavu AKS.
 
"U slučaju neuspeha pregovora sa Ministarstvom pravde, Upravni odbor AKS će preduzeti mere iz svoje nadležnosti koje uključuju i obustavu rada kao krajnje sredstvo", navodi se u saopštenju AKS koje potpisuje predsednik AKS Viktor Gostiljac.
 
Podsećamo, advokati nezadovoljni predlogom novog Zakona o parničnom postupku najavili su novi protest za utorak, 1. jun, u Beogradu. Advokati će se okupiti u 14 časova ispred zgrade Advokatske komore Srbije. Nakon toga je planirana šetnja do Ministarstva pravde.
 
Prošlog ponedeljka velika grupa advokata blokirala je na kratko saobraćaj u centru Beograda. 
  • 021

    01.06.2021 15:43
    Što se tiče teme fiskalnih kasa, mi advokati, to jedva čekamo, pa onda da Vam lepo kao gospoda javni beležnici i izvršitelji naplatimo naše usluge onoliko koliko je to zaista i propisano tarifom, ali problem je u tome što će to opet biti na štetu građana, jer ćemo tada morati svaku našu radnju da obračunamo i to počev od dostavljanja pismena ( kao što to čine izvršitelji), dakle 2.500 din. , uvid i razmatranje spisa, klauzule itd....pa ćete za čas za ono što ste advokatu plaćali 100€ doći do iznosa od 65.000 din. Ali bez brige, dobićete fiskalni ;-)
  • D

    01.06.2021 07:34
    D
    Normalno je da svi rade za novac i svoj interes. Ovde je rec o coveku ako nema novca nemoze ni da ostvari svoje pravo na sud,tuzbu...! A zasto advokati,taksisti...nemaju fiskalni racun to treba pitati vladajuci rezim!
  • Samo da pojasnimo

    01.06.2021 07:34
    Tarifa advokata, pisara i dželata je u poenima. Advokatski poen je 30 dinara, pisarov i dželatov je 150. Sastavljanje ugovora i zastupanje u parnici možete vršiti i sami, zahvaljujući protestu iz 2014e, u krivičnom postupku dobijate odbranu po službenoj dužnosti koja je besplatna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija