FOTO Protest advokata: Nema pregovora, povucite Zakon o parničnom postupku

Protest advokata koji traže povlačenje Zakona o parničnom postupku završen je ispred Ministarstva pravde.
Advokatica Jelena Pavlović izjavila je na skupu da su se oni okupili kako bi poručili da ostvarivanje ljudskih prava ne sme biti stvar pojedinca, pa ni člana radne grupe koja je radila nacrt.
 
"Tražimo da povučete skandalozni nacrt zakona. Advokati nisu pučisti, ni prevaranti. Ovo je osnovni zakon kojim građani ostvaruju prava. Uređen pravni sistem je nacionalni interes Srbije", rekla je Pavlović.
 
 
Kazala je da okupljeni pozivaju ministarku pravde Maju Popović da ne bude predmet zloupotrebe i da povuče zakon i oformi novu radnu grupu.
 
Advokat Branislav Tapušković rekao je da nije verovao da će posle 55 godina bavljenja advokaturom doživeti da se bavi "ovim temama".
 
"Mi smo krivi jer ne umemo da se ponašamo kad naša snaga treba da dođe do izražaja. Treba da ostanemo nezavisni kao što nismo opstali", rekao je Tapušković.
 
Kako je novinarima rekao advokat Čedomir Kokanović, advokati zahtevaju povlačenje predloga zato što ga smatraju lošim za građane Srbije.
 
"Mi ne želimo pregovore, ne želimo razgovor o crvenim linijama, ceo zakon je crvena linija. Predlog je napravljen u tajnosti", rekao je advokat.
 
"Naša komora koja je trebalo da prestavlja naše interese u radnoj grupi je postupala takođe u tajnosti i mi smo iznenađeni. Nemam poverenja u namere učesnika i tražimo da se zakon povuče", dodao je Kokanović.
 
On je rekao da advokati traže formiranje nove radne grupe koja bi napravila novi predlog zakona u korist opšteg interesa. Na pitanje da navede šta je najlošije u predloženom zakonskom rešenju, advokat je rekao da se oštećenima onemogućuje da traže pravdu pred sudom i da taj zakon ide u korist banaka.
 
Na pitanje koji su sledeći potezi, Kokanović je rekao da su zahtevi jasni i da nema pregovora.
 
"Naši zahtevi su jasni, pregovora nema i ova situacija će eskalirati dok se zakon ne povuče", rekao je Kokanović.
 
Nekoliko stotina okupljenih advokata ostavili su ispred Ministarstva pravde nekoliko odštampanih primeraka Ustava Srbije, uz poruku da država ne sme da gazi Ustav.
  • uh

    02.06.2021 08:57
    Udario tuk na luk. Kad gledam obračun advokata i države, ko dva sukobljena mafijaška klana. Nek nam je bog u pomoći svima i sa jednima i sa drugima.
  • Tanja

    02.06.2021 07:16
    kriminal
    Kako smo mi čudan narod. Umesto da svi do jednog stanemo uz advokate, koji se bore za svoju i našu pravnu bezbednost i budućnost, mi iz fotelje dopuštamo mangupima da nas uvedu direktno u robovlasništvo. Šta će biti kada silni obespravljeni radnici u državnom i privatnom sektoru treba da ostvare kod suda svoja zakonom regulisanja prava na platu, rad u bezbednim uslovima, rad bez mobinga i sl.
  • Dragan

    02.06.2021 05:40
    Ah
    Ja dobio sudski spor i izvršnu presudu ali ja moram platiti sudske troškove a ne onaj koji je napravio prekršaj (železnica).Pa gde to ima.Plus toga oni ladno kažu da neće platiti po presudi.E sad ja moram da platim izvršitelja da prusilno naplati moja potraživanja.Sve u svemu moj trišak je 68% mojih potraživanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.