"Vozačica", "pešakinja" i "borkinja" idu pred Ustavni sud - podneta inicijativa za proveru zakona

Advokat Milenko Radić izjavio je Novostima da je njegova advokatska kancelarija podnela incijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
Kako navodi Radić, uvereni su da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom Srbije koji ne poznaje kategoriju roda.
 
"Ovaj zakon unosi pravnu nesigurnost, jer suspenduje primenu nekoliko hiljada propisa u kojima se koriste izrazi koji sada nisu upodobljeni sa članovima zakona kojima se propisuje obavezna upotreba rodno senzitivnog jezika", objasnio je Radić.
 
U dopisu koji je poslat Ustavnom sudu navodi se da je zakon sa opštim, nejasnim i nedefinisanim pojmovima "rod" i "rodno osetljiv jezik" suprotan Ustavu i skoro svim postojećim zakonima.
 
"Njegovom primenom stvoriće se pravni haos narušavanja načela pravne sigurnosti i predvidivosti propisa", ukazuje se u dopisu Ustavnom sudu.
 
Radić tvrdi i da nije tačno da će ovaj propis početi da se primenjuje za tri godine, pošto je već stupio na snagu i njegova primena praktično je počela.
 
"Ovim zakonom pod pretnjom kažnjavanja štite se svi oblici 'roda', a da niko ne zna koji su to oblici, niti ih zakon navodi", rekao je Radić.
 
On dodaje da se na sajtu Vlade Srbije nalazi "Priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika", koji nikoga ne obavezuje.
 
Međutim, ova inicijativa koja je pred Ustavnim sudom podneta neće biti jedina, jer i lingvisti najavljuju pokretanje istog postupka.
 
Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, ističe za "Novosti" da se očekuje više inicijativa pred Ustavnim sudom za ocenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti pošto on narušava osnovne norme ne samo jezika, nego i države, crkve i društva u celini.
 
"Neophodno je da Ustavni sud ovaj zakon proglasi neustavnim. Ustav ne poznaje kategoriju roda, zakonom se vrši nasilje nad srpskim jezikom i onemogućava sloboda upotrebe svih uobičajenih izražajnih mogućnosti srpskog jezika", naglašava Tanasić.
 
Tanasić navodi i da je Odbor nedavno zasedao i ponovo zaključio da je ovim zakonom izvršeno nasilje nad srpskim jezikom.
 
"Poslanici koji su izglasali zakon i ministarka Gordana Čomić koja ga je predložila, ignorišući stavove Odbora, kao jedinog merodavnog tela, nipodaštavaju celokupnu srbistiku kao nauku, valjda smatrajući da su samim tim što su govornici srpskog jezika istvremeno i stručnjaci za srpski jezik", navodi Odbor i pita: "Je li stvarno došlo vreme da se srpska skupština, srpski ministri i srpski poslanici već 30 godina protive usvajanju zakona o zaštiti srpskog jezika i ćirilice, a za manje od pola godine usvoje zakon koji je protiv srpskog jezika."
  • Goran jovanovic

    06.06.2021 18:53
    Pisac piskinja ili pisacica u zenskom rodu
  • @Nena

    04.06.2021 08:56
    Napisali ste:
    "Da je u našem duhu bilo bi ih kao što ima pravnica, doktorki, zubarki, nastavnica."

    U "našem duhu" tamo nekad u istoriji nisu postojale reči "pravnica", "zubarka", "nastavnica"... pa su, zbog potrebe, uvedene.
    Isto se dešava i sad sa ovim rečima, a pretpostavljam su i prilikom uvođenja ovih reči postojali protivnici kao što postoje i danas.

    Ili postoje oblici za ženski rod (i to dosledno) ili da ih lepo sve ukinemo.
    Pa da nema više: nastavnica, monahinja, kraljica, opatica, igumanija...
    Da Elizabeta II od sad bude kralj, nikako kraljica.

    "Smišljanjem" novih reči (a tvorba reči je nešto najprirodnije u jeziku) samo se popunjavaju rupe i uvodi red u jezik.
    Navići ćete se pa ćete se buniti protiv nečeg sledećeg - bitno da se bunite.
  • Nena

    04.06.2021 02:13
    O/la/lo
    Nazivi zanimanja u ženskom rodu postoje jer su prirodno došli iz upotrebe. Tužne su nove kovanice koje se protive prirodi i gramatici našeg jezika. Jezikom se ne može upravljati, on je organizam koji sam raste i napreduje u skladu sa potrebama društva. Da je u našem duhu bilo bi ih kao što ima pravnica, doktorki, zubarki, nastavnica. Ono što još više šamara zdrav razum je što su uništili množinu. Kad se kaže "studenti" misli se na sve osobe koje studiraju, podrazumevaju se oba pola. Ali ne, sad ćemo pričati "ljudi i žene su išli i išle, razgovarali i razgovarale a kad su stigli i stigle seli i sele su da se odmore i odmore (iju pa i oni i one moraju da se odmore, kako ćemo sada naglasiti rod?) Sačekajte da se jave i rodno neutralni, pisaćemo bio/la/lo sam, onda ćemo imati i neutralnog ministarka, lekarka, pekarka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.