Inicijativa A 11: Bez pijaće vode u Srbiji za vreme pandemije živi 40.000 ljudi

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (Inicijativa A 11) danas je ukazala da neki građani Srbije kroz pandemiju prolaze skoro u potpunosti zanemareni i zaboravljeni, bez struje i vode.
Inicijativa A 11: Bez pijaće vode u Srbiji za vreme pandemije živi 40.000 ljudi
Foto: Pixabay
"Reč je o stanovnicima neformalnih naselja širom Srbije kojih, prema podacima iz istraživanja Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, ima skoro 170.000 u više od 90 lokalnih samouprava", navodi se u saopštenju te organizacije.
 
Podsetili su da prema istraživanju "Mapiranje podstanarskih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji", oko 40.000 ljudi živi bez pristupa pijaćoj vodi, a oko 30.000 njih bez struje.
 
Pre godinu, na početku pandemije, Inicijativa A 11 i Zaštitnik građana posetili su deset neformalnih naselja u nekoliko beogradskih opština, u Kovinu, Pančevu, Požarevcu i Kostolcu.
 
Tada je Zaštitnik građana doneo set od deset preporuka za jedinice lokalne samouprave i nadležna ministarstva čiji je cilj bio da se unapredi stanje u ovim naseljima, imajući u vidu početak neizvesne borbe sa pandemijom.
 
Prema informacijama dobijenim od Zaštitnika građana do danas je po preporukama postupilo samo pet od 174 lokale samouprave - Novi Sad, Ljig, Niška Banja, Malo Crniće i Boljevac.
  • M

    04.06.2021 09:00
    M
    Elementarno pravo da svaki covek ima vode i hrane u 21 veku.
  • Vlada

    04.06.2021 00:19
    Zašto UN ne pomognu? Istraživanje smo mogli sprovesti i sami.
  • Zrenjaninac

    03.06.2021 23:22
    Baš
    Ovog puta su Zrenjaninci diskriminovani. Nas najmanje stotinak hiljada već 17 godina živimo bez zdrave vode za piće. Malo li je?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija