Ko je Aleksandar Jovičić - Mladi lav koji je liznuo pekmez

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, uhapšen je zajedno sa još sedam osoba zbog sumnje da su omogućili nelegalne građevinske radove na teritoriji beogradske opštine.
Jovičić se sumnjiči da je uticao na jednu osobu koja je trebalo dalje da utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekta bez građevinske dozvole na teritoriji Palilule od jula 2016. do novembra 2018.
 
Takođe, prema pisanju medija, sumnjiči se da je od investitora za nelegalne objekte protivpravno prisvojio oko 28.800.000 dinara.
 
Mladi lav
 
Aleksandar Jovičić bio je uzdanica Srpske napredne stranke, njihov podmladak koji se istakao među brojnim članstvom vladajuće partije i 2016. postao najmlađi predsednik opštine u Srbiji.
 
U zvaničnoj biografiji na sajtu opštine Palilula navodi se da je rođen 1987. godine u Srebrenici, te da je osnovnu i srednju školu, kao i fakultet (Visoka poslovna škola), završio u Beogradu. 
 
Od 2006. do 2010. radio je u kompaniji "Gorenje", ali je nepoznato na kojoj poziciji. U politiku je ušao 2008. godine, a od 2012. do 2016. bio je šef odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda. Dve godine je bio i narodni poslanik, član nekoliko odbora, član delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Navodi se i da je član predsedništva Srpske napredne stranke.
 
Imao je još stranačkih funkcija, pa je tako bio predsednik omladine SNS, potpredsednik Izvšnog odbora, piše Istinomer.  
 
Imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije poslednji put je prijavio samo mesec dana pre privođenja. Prema poslednjem izveštaju, kao predsednik opštine prima 129.758 dinara, čime ima veću platu od, na primer, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.
 
U posedu ima i dve njive, od 5.948 i 6.189 kvadratnih metara, koje je dobio na poklon. Vozi "škodu superb" 2016. godište, koju je kupio. 
 
Kada je prvi put prijavljivao imovinu, kartica u Agenciji za sprečavanje korupcije bila mu je prazna. 
 
Oženjen je i otac je jednog deteta.
 
Pad stranačkog vojnika
 
Pojedini opozicionari smatraju da Jovičićev pad dolazi kao posledica unutarstranačkog sukoba Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, te da se ministar spasio kazne, ali da će za neposlušnost ipak neko morati da "fasuje". Ostaje veliko pitanje u kojoj meri će čitav slučaj biti procesuiran i koliko je realno da Jovičić zaista bude i kažnjen po slovu zakona.
 
Tridesetčetvorogodišnji funkcioner uhapšen je u četvrtak, 3. juna, u prostorijama opštine Palilula, a njegova fotografija sa rukama iza leđa, u pratnji pripadnika MUP-a, objavljena je u većini medija. 
 
U međuvremenu, Jovičiću je određen pritvor od 30 dana, a prema pisanju pojedinih medija, na saslušanju je rekao da je novac koji je pronađen prilikom pretresa kuće ušteđevina. Prema pisanju Blica, Jovičić je poručio da je pronađeni novac ušteđevina i novac od svadbe. 
 
Po tvrdnjama ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, grupa u kojoj se nalazio Jovičić radila je tako što je najpre stupala u kontakt sa nelegalnim investitorima i zatim je uzimala novac za njihovu zaštitu od inspekcije i rušenja. Potom su unosili lažne podatke kako bi nelegalni objekti mogli da budu legalizovani, ispričao je Vulin. 
 
Akcija je bila dobro pripremljena, a u hapšenju su učestvovali pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije - Odeljenja za borbu protiv korupcije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. I sam Vulin poručio je da su se pripremali mesecima za ovu akciju, te da imaju materijalne dokaze i da se "tužilaštvo ne igra sa svojim autoritetom".
 
Razočarani stranački saborci
 
Jovičić je možda i imao informacije da mu se priprema hapšenja, ali je, bez obzira na to, svoju stranačku dužnost revnosno obavljao. Pre samo nedelju dana, prorežimski tabloidi, isti oni koji sada iznose detalje u vezi sa njegovim hapšenjem, objavljivali su, u celosti naravno, njegovo saopštenje povodom istraživanja Stranke Slobode i pravde. U tom saopštenju se navodi kao Đilas ne bi trebalo da govori o standardu građana, jer se zna "da su se pare iz gradske i državne kase preselile na Mauricijus i druge egzotične destinacije, dok su penzioneri grcali i na svojoj koži osetili posledice Đilasove demokratije".
 
Naprednjaci su hapšenje Jovičića prikazali kao dokaz da u Srbiji nema zaštićenih i da partijska knjižica ne može da vam obezbedi sigurnost ukoliko kršite zakone. Međutim, isto tako je poznato da su privođenja, a pogotovo procesuiranja javnih funkcionera retkost u Srbiji.
 
O Jovičićevom slučaju govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da želi da podrži nadležne organe da rade svoj posao "bez obzira na to da li je neko čovek iz partije koju vodim, jer Srbija ne sme da liči na onu iz dvehiljaditih godina". 
 
Ipak, hladnokrvnost kakvu je iskazao Vučić, smatra član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović, nije realna. U opširnom tekstu Đukanović citira "Zabranjeno pušenje" i stihove "ko igra za raju i zanemaruje taktitu/ Završit' će karijeru u nižerazrednom Vratniku".
 
"Za njegovu grešku, ako se to tako može nazvati, kriv ja najviše on, ali ima i naše krivice. Naša je krivica što nismo umeli do kraja da ga usmerimo i oblikujemo kao kvalitetni politički kadar. Imao je apsolutno sve predispozicije, poverenje stranke i pre svega predsednika. I to kakvo poverenje. Ipak, onog momenta kada je umesto poslaničkog mandata, gde se realno brifuješ i oblikuješ da budeš političar, odlučio da postane predsednik opštine i kada mu je ta želja ispunjena, znao sam da je vrag odneo šalu. Očito je bilo da ga politika baš mnogo i nije zanimala, odnosno da ga je zanimala do određenog nivoa koji može da donese određene benefite. Isuviše mlad, željan mnogo toga, a blizu pekmeza kakav se kuva na teritorijalno najvećoj opštini u Beogradu. Ne ide to, dragi prijatelji. Realnost da makar malkice ne lizne pekmez bila je ravna tome da na Severnom polu bude plus četrdeset. A onda... Onda to se osladi", razočarano zaključuje Đukanović.
  • Mbm

    12.02.2024 09:40
    Gradjevinski kriminal glorifikuje se kao najveca uspesnost privrede Srbije, i ne sprecava se u patološkom razvoju nigde u toj istoj Srbiji. Zato je tako kriminslizovana i sagledana u svetu. U Zemunu posebno vole da kradu i unistavaju tudju imovinu. Niko, ali niko, niti sprecava, niti se na prijave inspekciji grada Beograda ma ko osvrce ili reaguje. To ne lici na grad, nego jezivi nespreceni organizovani i novcem korumpirani centar za unistavanje ljudi i imovine. Suda, nema.
  • buca

    08.06.2021 10:07
    A ŠTA JE SA OVIMA ŠTO LIŽU?
    Kažete da je uhapšeni čovek "liznuo" pekmez, a šta ćemo sa ovima što sve vreme "ližu" pekmez? Koliko su tek oni ukrali od ovog naroda i u kakvim su sve oni kriminalnim aferama koje se još nisu javno objavile. Nemojte zamajavati narod sa ovim čovekom. Do juče ste znali čime se bavi ali niste imali nalog "gazde" za hapšenje. Kakva je to država kada institucije znaju da se dešava kriminal godinama i ćute, a onda kada dobiju nalog gazde onda hapse. Sramota!. Sta je sa Novim Sadom? Koji je ogrezao u gradjevinskom i urbanističkom kriminalu. Drugi po redu grad u Srbiji. Najveća gradilišta. Najsumnjiviji investitori, koji jedva da imaju osnovnu školu. Koga oni to podmićuju za lokacije i uništavanje stargo gradskog jezgra. Pisano je o ovome puno puta, ali nadležni ćute. Valjda ćekaju gazdu da im kaže da li smeju ili ne smeju da hapše korumpirane funkcionere Novog Sada. Dok radite selektivno, narod vam ne veruje, a narod ipak što šta vidi. Doće i dan izbora kada ćete završiti kao Demokratska stranka.
  • Z313

    07.06.2021 17:24
    Blago tigru sa ovakvim
    Osnovna karakteristika nazadnjaka je kraduckanje pored busanja u grudi, laganja, ulizištva i odvratnog vređanja protivnika. Uz to treba dodati miki maus diplome i nedostatak kulture. To je "elita" u ekonomskom tigru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija