Nedimović: Poljoprivredni proizvodi neće se više prodavati kao avioni i kamioni

Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda omogućiće da svima u lancu - od proizvođača do prerađivača - bude pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način.
To je danas za RTS rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
 
Predlog Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda usvojila je Vlada Srbije, a ostaje da ga donese Narodna skupština.
 
Nedimović je rekao da nikad nismo imali Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, i da je do sada to bilo regulisano u oblasti celokupne trgovine.
 
"Da li trgujete avionima, kamionima, stolovima, kamerama. Prvi put ćemo da regulišemo tržište između poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača, prerađivača i da svakom nađemo mesto u sistemu na jedan zakonom regulisan način. Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se, na primer, sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu", napomenuo je ministar.
 
Do sad je to bilo regulisano preko Instututa robnih rezervi, koji je, prema rečima Nedimovića, spor institut.
 
"Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja", rekao je Nedimović.
 
Dodao je da biti regulisan i položaj otkupljivača, pa će oni poput turističkih agencija, imati depozit.
 
"Moraju da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost - da kad prodaju robu, mogu i da je naplate", rekao je on.
 
Ovim zakonom, kaže, propisi u Srbiji usklađuju se sa propisima EU.
 
Nedimović je naglasio da je najvažniji razlog za donošenje zakona regulisanje srpskog tržišta poljoprivrednih proizvoda.
 
Dodao je da očekuje da će novi zakon početi da se primenjuje od sledeće godine.
 
Uz subvencije i dva konkursa za poljoprivrednike
 
Pored izdvajanja za subvencije za poljoprivredu, ove godine biće još dva konkursa za poljoprivrednike, rekao je Nedimović.
 
"Jedan će biti posebno izdašan, 60 miliona evra za nabavku fizičke imovine gazdinstava - opreme, objekata, mehanizacije, svega što može da služi onima koji su mali i žele da postanu srednje veličine, a srednji da se osnaže", rekao je Nedimović.
 
Komentarišući žalbe pojedinih proizvođača da im još nisu isplaćene subvencije, ministar navodi da je 99 odsto isplaćeno.
 
"Gde imamo dopunu dokumentacije, moramo da iskontrolišemo. Kad bude ispravan tiket, tad možda može da se dobije i loto", rekao je ministar.
 
Istakao je da je prošle godine rast poljoprivrede bio pet odsto i da treba da se potrudimo da očuvamo taj rast.
  • josip

    08.06.2021 10:10
    ministričići mladi i neiskusni
    Nažalost, svi ministri su skoro poput ovoga. Mladi, neiskusni i sa neodgovarajućim diplomama za ministarstva koja vode. Nedimović pravnik, a bavi se poljoprivredom. Ovo je zaista previše. Krenite od Vulina i Stefanovića. Od grljenja i ljubljenja do izbacivanja iz stranke. Gadi mi se sve ovo što se dešava sa ministrima, i budalaštinama koje prosipaju.
  • bora

    07.06.2021 20:19
    avioni i kamioni
    Nedimovic je skolski primer coveka koji radi nesto o cemu nema pojma.Bas
    se nalupetao gluposti.Agencija nova treba da radi sto vec rade robne rezerve,
    tu vec dolazi do preplitanja nadleznosti a neki zakon o depozitu stavlja agenciju
    iznad suda i narodne banke pa opet dolazi do preplitanja nadleznosti.Trenutno u
    praksi imamo firme u restruktuiranju(deceniju) za koje sudske odluke ne vaze i
    poverilac ne moze da naplati potrazivanja i pored susdke presude.Iste te firme
    sponzorisu sportske klubove,placaju reklame u milionima evra,dele enormne
    plate kupuju najskuplje automobili direktori postaju menadzeri godine a poverioci
    uglavnom propadaju.Zamislite samo zadruge po selima koje ne mogu da naplate
    nista od seljaka sada treba da daju depozit da bi mogle da se bave otkupom.
  • Imre

    07.06.2021 12:58
    Necemo otkupljivace
    Ministre za proizvodjace se potrudite da budu otkupljivaci i preradjivaci,sistemom da budu suvlasnici otkupljivackih firmi.Austrijski primer,gde su vocari suvlasnici hladnjaca,gde je regulisana prodaja po ceni koju treba a ne moraju da prihvate pojedini vocari.Kad se kupac javi sa ponudom u kolicini i ceni,tada sledi izjasnjavanje vocara koju kolicinu od svojih jabuka daju po toj ceni.Na osnovu sopstvenog lagera,vocarima se proporcionalno knjizi koliko je njihovih jabuka prodato.Mogucnost vocara je da budu akcionari i u preradjivackim firmama.Akcionarska drustva u Srbiji ne funkcionisu,sto je u EU veoma razvijeno.Pojedine firme koje zaposljavaju i preko 10 hiljada radnika imaju uredbu da svaki radnik mora da bude akcionar( sto je kod njih neki vid radnickog samoupravljanja)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.