Vuksanović: Vlasti Srbije u nezgodnoj situaciji, pokušaće da izbegnu odluku o sankcijama Lukašenku

Vlasti Srbije su u nezgodnoj poziciji kada je reč o Belorusiji i pokušavaće da izbegnu odluku o sankcijama koje se donose u EU na isti način na koji izbegavaju da uvedu sankcije Moskvi.
Tako ocenjuje istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i doktorand na Londonskoj školi ekonomije, Vuk Vuksanović.
 
Vuksanović je podsetio da se Srbija prošle godine pridružila EU u osudi režima u Minsku zbog veoma spornih predsedničkih izbora.
 
"To je, međutim, bilo urađeno u trenutku upravo kada je (Aleksandar) Vučić pokušavao da ostvari jače veze sa Zapadom, ali i isto tako u trenutku kada ruski predsednik Vladimir Putin nije imao dobre odnose sa režimom u Belorusiji, jer je bio veoma ljut zbog pokušaja predsednika Lukašenka da balansira i huška Zapad i Rusiju jedne protiv drugih", predočio je Vuksanović.
 
Sada se, međutim situacija promenila i ovoga puta je režim Lukašenka stavljen pod političku zaštitu Moskve i Putina, što Srbiju stavlja u nezgodan položaj.
 
Vuksanović je rekao da, iako je Beograd poslednjih godina zamenio Rusiju Kinom kao glavnim spoljnopolitičkim partnerom van zapadnog sveta, posle dolaska Džozefa Bajdena na mesto predsednika SAD, Srbija ipak u potrazi za tim diplomatskim zaštitnikom, naročito po kosovskom pitanju, te je ponovo "odmrzla" neke stare veze sa Moskvom, što se ogleda i u stavu prema Belorusiji.
 
Kada je reč o Kosovu, najava predsednika Srbije da će Grčka podići odnose sa Kosovom na viši nivo je delimično medijsko spinovanje vlasti radi "dizanja temperature", ali takođe postoji blagi pokušaj EU da pet članica koje ne priznaju Kosovo približe zajedničkom stavu radi lakšeg vođenja pregovora, smatra Vuksanović.
 
On je podsetio da se Grčka, Rumunija i Slovačka, iako nisu priznale Kosovo, ni pre nisu libile da održavaju neki vid političke komunikacije i političkog odnosa sa vladom u Prištini. Sa druge strane, to je u oštroj suprotnosti sa Španijom i Kiprom, koje imaju tvrd stav prema Kosovu.
 
"Španija i Kipar će ostati kamen spoticanja potencijalno u Evropskoj uniji jer im je veoma teško da se pridruže bilo kakvoj poziciji Evropske unije prema Kosovu do trenutka dok ne postoji nešto oko čega se i Beograd kao matična zemlja može usaglasiti", rekao je Vuksanović. 
  • Nemanja

    08.06.2021 08:36
    Srbija i Belorusija - od ove dve rupe, živo me zanima koja će duže trajati.
  • .

    07.06.2021 20:20
    Pod hitno sankcije diktatorskim rezimima Rusije i Belorusije.
    Zemlje koje ni 1 jedini dan u istoriji nisu bile slobodne i demokratske.
  • C

    07.06.2021 17:37
    C
    Rugamo se onim jadnicima Montenegrinima sto Srbiji Rusiji i Bjelorusiji uveli sankcije i vlastitu PROPAST u turizmu...A da mi sad istu takvu sramotu napravimo???Ako smo neutralni i samostalni kako se AV hvali onda MI SRBI nemamo nikakav razlog da kaznjavamo bracu ...NAPROTIV da im pozelimo svako mir i dobro!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.