Dolovac predstavila program: Veruje da je rezultatima pokazala sposobnost da rukovodi tužilaštvom

Republička javna tužiteljka (RJT), Zagorka Dolovac, kandidatkinja za novi mandat, danas je Komisiji Državnog veća tužilaca (DVT) predstavila svoj program.
Dolovac predstavila program: Veruje da je rezultatima pokazala sposobnost da rukovodi tužilaštvom
Foto: Medija centar Beograd
Program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022. do 2028. godine napisan je na 70 strana i objavljen na sajtu DVT, a predstavljanju Programa mogla je da prisustvuje zainteresovana javnost.
 
Kao prioritete rada Republičkog javnog tužioca, Dolovac je u programu istakla "odlučnu borbu protiv kriminala, naročito protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih teških krivičnih dela, uključujući privredni kriminal, pranje novca, oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela, trgovinu narkoticima, oružjem, ljudima i krijumčarenje ljudi, kao i visokotehnološki kriminal".
 
Među prioritetima RJT je i "povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz dalju efikasnu primenu tužilačke istrage, kao i sporazuma o priznanju krivice i oportuniteta".
 
Takođe, prioritet je i "jačanje međunarodne saradnje, uključujući aktivno učešće u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i brza i efikasna međunarodnu pravnu pomoć i saradnja, kako u bilateralnim odnosima, tako i kroz evropske i regionalne pravosudne mreže poput Evrodžasta, Mreže Generalnih tužilaca zemalja Evropske unije, SEEPAG-a i drugih.
 
Ove prioritete planira da "nastavi da sprovodi i u svom budućem radu", uz, kako kaže, "otvorenost za nove tendencije i potrebe u borbi protiv kriminala, koje će određivati kao prioritet u koordinaciji sa drugim državnim organima, u skladu sa glavnim strateškim dokumentima i državnim interesom".
 
"Biti Republički javni tužilac je odgovoran posao koji zahteva iskustvo u krivičnom gonjenju i rukovođenju, potpunu koordinaciju i odličnu saradnju sa drugim državnim organima, domaći i međunarodni kredibilitet, punu posvećenost i ozbiljan plan", navela je Republička javna tužiteljka, koja se sada kandiduje za treći mandat.
 
Ona veruje da je, kako kaže, svojim prethodnim iskustvom, ostvarenim rezultatima, odličnom saradnjom sa drugim državnim organima i koordinacijom u sprovodenju i zaštiti javnog interesa, demonstrirala kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodi javnim tužilaštvom Republike Srbije, te da se nada da će biti u mogućnosti da nastavi odlučnu borbu protiv kriminala, uz jačanje kapaciteta javnog tužilaštva, intenziviranje međunarodne saradnje i posvećeno učešće u izradi i sprovođenju najvažnijih strateških dokumenata Republike Srbije.
 
"Nadam se da ću na taj način biti u mogućnosti da nadogradim prethodno ostvareno i još više doprinesem vladavini prava i efikasnom radu pravosuđa, odnosno stvaranju bezbednijeg društva za naše građane, kao i daljem napretku naše države u pristupanju Evropskoj uniji", zaključila je Dolovac.
 
Ona je na ovoj funkciji od 2010. godine. Drugi manadat joj ističe 31. decembra ove godine.
 
Republičkog javnog tužioca bira Narodna skupština na predlog Vlade, na mandat od šest godina.
 
Pre toga, Komisija DVT ocenjuje program kandidata za unapređenje rada tužilaca, a DVT potom listu kandidata, dostavlja Vladi koja je formalni predlagač kandidata koje bira skupština na mandat od šest godina.
 
Podsetimo, proteklih meseci u javnosti su aktuelne brojne afere, koje potresaju i sam vrh države. I dok javnost čeka odgovore i epiloge tih slučajeva, aktuelna javna tužiteljka se o tome ne oglašava.
 
O tome su govorili brojni političari u Srbiji. Tako je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, prijavila maja prošle godine "nestanak" Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.
 
Državno veće tužilaca saopštilo je ranije da su, do isteka roka, za Republičkog tužioca podnete četiri kandidature, a da je zatim jedna povučena.
  • Xxsa

    08.06.2021 15:10
    U zatvor
    Koji crni program, ona treba da je u zatvoru i da odgovara za necinjenje kada je tuzilacka funkcija u pitanju. Vec nekome takva odgovara.
  • T

    08.06.2021 07:14
    T
    Ona treba da nestane sa ove scene. Placamo je za nerad godinama. Nisi sposobna za ovaj posao i trebas sama otici a ne cutati i glumiti neku mudrost. Ima dosta vasih kolega koji imaju i znanja i hrabrosti dase bave vasim poslom kako zakon zapoveda. Idite iovako cete imati dozivotnu apanazu zar je malo...za nerad? Novo vreme
    ,novi ljudi...!
  • Smesko

    08.06.2021 07:10
    Sramno
    Kako te nije sramota, obraza nemas!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.