Vučić više od dva sata u Dnevniku RTS: Da li je počela predsednička kampanja?

Od 15. marta do 30. aprila ove godine Aleksandar Vučić je samo u Dnevniku RTS-a bio zastupljen dva sata i devet minuta bez sekunde kritike, pokazuju podaci Biroa za društvena istraživanja.
Vučić više od dva sata u Dnevniku RTS: Da li je počela predsednička kampanja?
Foto: Pixabay
Zoran Gavrilović iz te organizacije kaže da promene u uređivačkoj politici javnog servisa ukazuju na to da smo uveliko u kampanji za izbore i poziva REM da reaguje.
 
Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas bio je sa 30 odsto negativno predstavljen, rekao je Gavrilović za N1 i dodao da je povod za analizu bio da se uporedi stanje od pre godinu dana, kada je predsednik bio 13 sekundi negativno predstavljen u Dnevniku javnog servisa.
 
Gavrilović je objasnio da je pozitivno predstavljenje kada neko hvali sebe i predstavlja svoj rad, a negativno kada ga neko kritikuje, analazira i ukazuje na određene propuste. Javni servis u stvari je omogućio predsedniku da uđe u svojevrsnu kampanju, a tek ćemo videti da li je to kampanja za nove predsedničke izbore, rekao je Gavrilović.
 
Više od dva sata u Dnevniku RTS-a za 45 dana, od toga 94 odsto pozitivno i šest odsto neutralno predstavljen predsednik Srbije, bez ijedne sekunde kritike. U istom posmatranom periodu prošle godine, Vučić je u dnevnicima dobio skoro dva i po sata, 68 odsto neutralnog izveštavanja i 13 sekundi kritike.
 
Ostali iz opozicije su predstavljani kao pozitivni akteri, ali sa dominantno malo vremena - "to ne prelazi ni minut", rekao je Gavrilović i dodao da RTS "očigledno" ide linijom manjeg otpora.
 
Zašto uredništvo Dnevnika 2 RTS-a procenjuje da je građanima sada bolje servirati pozitivne tonove o čak 21 temi kojom se za mesec i po dana bavio predsednik Srbije?
 
"Očito da su tadašnji razgovori o predizbornim uslovima i koroni uticali da RTS bude neutralan dominantno, čak i u slučaju Aleksandra Vučića, a da je sada kada su već izvesni izbori i kada ovi pregovori jako traljavo idu, da je već počela predsednička kampanja", navodi Gavrilović.
 
Istraživanje pokazuje i da RTS uglavnom pozitivno izveštava o svim političkim akterima koji su, za razliku od Vučića, dobacili tek do jedne minute. Izuzetak je samo Narodna stranka koja se u tom periodu ni ne pominje i Stranka slobode i pravde i njen lider koji je negativno predstavljen sa 33 sekunde, što je oko 16 posto od oko tri i po minuta za sve to vreme.
 
"Vrlo sam prijatno iznenađen da je predsednik imao samo dva sata u dnevnicima. Ja sam očekivao da će to rukovodstvo RTS-a da mu posveti mnogo više vremena i pažnje… Džabe mu i ta dva sata, svih pozitivnih, može i 20 sati. Ova era njegova i Srpske napredne stranke se približava kraju", tvrdi Đilas.
 
U Stranci slobode i pravde kažu da građani, bez obzira šta im se servira, vide svu aroganciju, bahatost i kako žive. Gavrilović ističe da predsednik, baveći se svim temama gazi na teren premijerke, da mu u kampanji javni servis svesrdno pomaže, a da REM ni ne reaguje.
  • Imre

    25.06.2021 13:47
    Paukova mreza
    Ne zameram.
  • Mirko Stanić

    10.06.2021 17:49
    Mirko Stanić
    AV,AV,ODLAZIII,vreme je!!!
  • J

    10.06.2021 10:57
    J
    Umesto dva,pravilnije je i tacnije dvadeset i dva sata se pojavljuje na tv kanalima,godinama! Sva sreca sto postoji kablovska pa promenim drugi kanal. Milosevic je za ovog AV mala beba a u njegovo vreme smo imali tri,cetiri kanala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.