Direktor SZO u Srbiji: Neće biti preporučena vakcinacija dece pre nego što se završe testiranja

Direktor SZO u Srbiji, Marijan Ivanuša, rekao je da je najvažnije da roditelji znaju da vakcinacija dece protiv kovida19 neće biti preporučena za vakcine koje nisu prošle kliničko testiranje kod dece.
Direktor SZO u Srbiji: Neće biti preporučena vakcinacija dece pre nego što se završe testiranja
Foto: Pixabay
"Vakcine koje će se koristiti kod dece biće potvrđeno efikasne i bezbedne. Za sada mislim da se radi samo o Fajzeru, ali se rade kliničke studije i za druge", rekao je Ivanuša za RTS.
 
Direktor SZO u Srbiji kazao je da ta organizacija za sada ne preporučuje vakcinaciju dece, ali samo zbog toga što ima drugih prioritetnih grupa.
 
"Mi znamo da ima brojnih država u svetu koji nemaju dovoljno vakcina za odrasle, za stare ljude, za ljude sa hroničnim oboljenjima koji jesu faktor rizika za ozbiljan tok bolesti", istakao je Ivanuša.
 
On kaže da deca trenutno nisu prioritetna grupa, ali ako ima vakcina, mogu i ona da budu vakcinisana.
 
"Ako su to deca sa nekim hroničnim oboljenjima, ta deca imaju prioritet. Inače, mogu se vakcinisati i zdrava deca, naravno", kazao je Ivanuša.
 
Na pitanje da li će biti potrebna treća doza vakcine, Ivanuša je rekao da veruje da će doći do trenutka kada će treća doza biti potrebna, ali da SZO za sada nema tačan odgovor kada i kome.
 
On ja ukazao da je cilj SZO da do kraja ove godine bude vakcinisano 30 odsto stanovnika celog sveta, ali prema njegovim rečima, svet je daleko od toga.
  • Mama

    10.06.2021 10:10
    Klinička testiranja na deci?!
    Kako misle da testiraju na deci pa tek onda da je odobre?
  • Sijeva zdravstena

    10.06.2021 10:04
    Organizacija
    Samo što se ti vaši "prioriteti" ne vakcinišu. Nemojte da lažete, deca mogu biti zaražena i kad jesu, dobrano prenose virus. Dakle, dizvola što pre! U Hrvatskoj se vakcinišu i deca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.