NALED: Omogućiti vakcinaciju u romskim naseljima u Srbiji

Neophodno je što pre omogućiti imunizaciju Roma u njihovim naseljima i mestima koja su im lako dostupna, kako bi se masovnije vakcinisali, zaključak je današnje zdravstvene radionice.
NALED: Omogućiti vakcinaciju u romskim naseljima u Srbiji
Foto: Pixabay
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je saopštila da su stručnjaci Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" danas u tamošnjem naselju Veliki Mokri Lug razgovarali s Romima i Romkinjama o značaju prevencije, imunizacije i oporavku od virusa kovid19.
 
U saradnji sa NALED-om, GIZ-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, radionice se organizuju na otvorenom u 54 podstandardna romska naselja u 18 lokalnih samouprava.
 
Radionice su dosad održane u Novom Pazaru, Požarevcu, Apatinu, Baču, Aleksincu, Kragujevcu i Kruševcu, a u naredne dve nedelje očekuju se i u Beogradu na još tri lokacije u opštini Zvezdara, na Novom Beogradu, u Vranju, Pirotu, Subotici, Valjevu, Vršcu, Somboru, Raškoj i Kraljevu.
 
Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da građani većinom do vakcine dolaze brzo i lako uz nekoliko klikova na portalu eUprave, dok za romsku populaciju to može biti izazov - jer većina i dalje živi u teškim uslovima bez pristupa računarima i internetu.
 
"Kako bismo im približili benefite imunizacije, u okviru projekta izradili smo i brošure na romskom i srpskom jeziku koje pored osnovnih podataka o načinima prenošenja infekcije i simptomima, sadrže i informacije o postupku prijave za vakcinu", kazala je Jovanović.
 
Program Nemačke razvojne saradnje "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji" u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sprovodi mere  za suzbijanje diskriminacije i stereotipa, zatim za unapređenje saradnje između ključnih institucija što na nacionalnom nivou, tako i na lokalnom nivou i  mere ekonomskog osnaživanja i razvijanja lokalnih mehanizama.
 
Od početka pandemije kovid10, odnosno maja 2020. godine, prepoznata je potreba da se dodatna podrška pruži marginalizovanom stanovništvu s ciljem ublažavanja negativnih posledica pandemije.
  • Душан

    10.06.2021 16:57
    Докле сегрегација?! У реду је да се људи едукују и упуте у бенефите медицинских достигнућа, али пустите их да се вакцинишу где и остали суграђани.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.