Boris Tadić dobio pretnje smrću u Beogradu i Banjaluci, stižu osude

Pretnje i poruke mržnje upućene bivšem predsedniku Srbije i lideru Socijaldemokratske stranke Borisu Tadiću pojavile su se danas na ulicama Beograda i Banjaluke.
Na grafitima koji su bili ispisani na zidovima u beogradskim naseljima Dorćol i Vračar pisalo je: "Smrt Borisu Tadiću", preneo je portal Nova. rs.
 
U isto vreme, na ulicama Banjaluke pojavile su se nalepnice s uvredljivim sadržajem na kojima je pisalo: "Umri majci".
 
 
U međuvremenu, neko je prekrečio grafite u Beogradu.
 
 
Portal piše da se pretpostavlja da pretnje imaju veze sa presudom Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, gde mu je potvrđena doživotna kazna zatvora. Mladić je, nakon 15 godina skrivanja, uhapšen u maju 2011. godine, kada je Tadić bio predsednik Srbije. 
 
Ko je sve osudio pretnje Tadiću?
 
Stranka slobode i pravde (SSP) danas je najoštrije osudila kampanju koja poziva na ubistvo bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, uz ocenu da su grafiti koji su se pojavili samo još jedan pokazatelj nenormalne i opasne atmosfere u kojoj živimo.
 
"Ovo ne čudi, jer se već devet godina sa samog vrha države promoviše govor mržnje i verbalna agresija koja je zakonomerno dovela do politički motivisanog nasilja nad neistomišljenicima i ubistva Olivera Ivanovića", navela je SSP u saopštenju.
 
Navodeći da je čitav Beograd pokriven kamerama, SSP je zatražila od nadležnih organa da hitno obaveste javnost ko su ljudi koji su pisali parole, ali i da utvrde ko su organizatori kampanje koja poziva na ubistvo Tadića koji je meta samo zato što je bio i ostao borac za Srbiju bez nasilja i agresije.
 
Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas pretnje i poruke mržnje upućene bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i pozvao aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića da javno, jasno i nedvosmisleno stane u zaštitu svog prethodnika.
 
"Poruke mržnje koje nakon presude Ratku Mladiću ekstremisti upućuju na račun predsednika Borisa Tadića proizvod su politike koja je dovela do najsmrtonosnije decenije u istoriji Srbije i brojnih i teških zločina, hiljada mrtvih i stotina hiljada izbeglica i interno raseljenih građana", navodi se u saopštenju PSG.
 
Ocenjuje se da je govor predsednika Vučića na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija obeležila izjava da Srbija veoma ozbiljno shvata međunarodne obaveze koje se tiču saradnje sa krivičnim mehanizmom u Hagu.
 
Demokratska stranka (DS) zatražila je danas hitnu istragu povodom grafita mržnje i pretnji upućenih nekadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću.
 
U saopštenju DS je ukazala da su policija i istražni organi dužni da u najkraćem roku otkriju ko je i sa kojim motivom ispisivao opasne poruke po centru Beograda.
 
"Što se samog uklanjanja, odnosno prekrivanja sramnog grafita tiče, gradske vlasti obaveštavamo da smo njihov posao uradili samostalno i o svom trošku. Oni će sa kamatom platiti na izborima", navodi se u saopštenju.
  • Deki

    11.06.2021 14:22
    Zoran djindjic
    Mogu da ti puse Borise
  • Snjezana

    11.06.2021 13:33
    Dosadno je
    Mogli bi malo da pokušaju sa empatijom, mržnja na ovim prostorima je toliko puta već vidjena. Bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, ako je to zaista njegovo delo,je uradio jedinu logičnu stvar. Dokle ćemo biti taoci inata. Djole, nedostaješ❤
  • Deran

    11.06.2021 13:10
    ?
    Kome je ovaj lik uopšte bitan?

    Nemojte nas zamajavati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija