Od ove godine još jedna vakcina obavezna za šestake

Vakcina protiv ovčijih boginja - varičela, obavezna je za decu uzrasta šestog razreda osnovne škole, koji do tada nisu preležali ovu bolest i biće besplatna.
Od ove godine još jedna vakcina obavezna za šestake
Foto: Pixabay
Kako navodi Euronews Srbija, to je predviđeno novim Pravilnikom o vakcinaciji, koji se primenjuje od 1. januara ove godine. 
 
U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je vakcina protiv varičela bila obavezna i prema prethodno važećem Pravilniku za osobe u posebnom riziku i preporučena za određeni uzrast, a da su novim Pravilnikom samo pridodate još neke kategorije.
 
Pravilnikom je preporučeno da se protiv ovčijih boginja mogu vakcinisati deca već posle 12 meseci života.
 
Za osetljive kategorije stanovništva, za koje je predviđena obavezna imunizacija, vakcina je besplatna i finansira je Republički fond za zdravstveno osiguranje.
 
Ostali, kojima je preporučena, sami plaćaju. Vakcina košta oko 4.000 dinara ako se kupuje u apoteci i daje u domu zdravlja, a u privatnim ordinacijama oko 4.800 dinara.
 
Vakcina se daje u dve doze u razmaku od šest nedelja i daje trajni imunitet.
 
"Jedna od novih kategorija su i deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Razlog je što varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi", navode u Batutu.
 
Cilj je da se od ovčijih boginja zaštite sva deca pre ulaska u reproduktivni period, kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe kod žena tokom trudnoće i nakon porođaja. 
 
Vakcina protiv varičela raspoređena je u sve domove zdravlja i trenutno je dostupna na svim vakcinalnim punktovima.
 
Još prethodnim Pravilnikom predviđena je obavezna imunizacija protiv varičela kod osetljivih osoba, bez prethodno stečenog imuniteta. To se odnosilo na žene koje planiraju trudnoću, osobe kod kojih se planira transplantacija tkiva i organa (izuzev transplantacije hematopetskih matičnih ćelija), osobe sa multiplom sklerozom koje započinju terapiju određenim lekom, obolele od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa.
  • Protiv obavezne

    11.06.2021 11:38
    Prelezala sa 37
    Vakcinisana protiv svega. Dzabe sve kad sam sa 37 prelezala sve sa decom, koja iako vakcinisana podobijala sve vrste biginja i male, rubeole, kasnije i ovcije. Neću da vam pricam kako sam podnela kao matora. Rastala se skoro od života. Danima ležala, temperatura, umor, ožiljci. Deca sve podnela trčeći na nogama, kao i svaku bolest. Pootpisujen da je teža kliniička slika kad si stariji. Nijedno dejstvo vakcine nije večno. Sama sam dokaz. Ne trebaju deci vakcine, već prirodni imunitet. Uvedite obavezan boravak u prirodi za decu o trošku RFZO, pa da vidimo da li će biti i koliko bolesnih.
  • Pera Bambala

    11.06.2021 11:12
    Šio mi ga Đura
    Nisam anti vakser. Ali preležo sam varičele sa 13, a drugar ih je preležao dvaput, jednom sa 10 i posle sa kćekom kad je imao 30 i kusur. I ništa nam ne fali. Po meni je čak bolje ako se preleži u dobu kad je dete već razumno i može mu se objasniti da ne sme da češe plikove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.