Za turiste iz Srbije Nemačka i dalje zatvorena

Iako od sutra Srbija više nije na nemačkoj listi rizičnih zemalja po pitanju infekcije virusom korona, državljani Srbije ipak neće biti omogućeno da turistički putuju u Nemačku.
Za turiste iz Srbije Nemačka i dalje zatvorena
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju Nemačke ambasade, Srbija od 13. juna više nije na listi rizičnih područja, ali ograničenja za turistička putovanja za Nemačku su i dalje na snazi.
 
"Kratkoročni boravci do 90 dana se, ukoliko je to moguće, ne preporučuju u cilju sprečavanja širenja virusa. Iz tog razloga, turistička putovanja i dalje nisu moguća", navodi ambasada, a prenosi RTS.
 
Ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je samo za nemačke državljane, državljane ostalih članica EU, potom državljane Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske Norveške i Islanda, kao i za državljane Srbije sa boravišnom dozvolom Nemačke ili neke druge države članice EU i pomenutih evropskih zemalja.
 
Pravo na ulazak u Nemačku, ipak, imaju članovi najuže porodice osobe koja ima prijavljen boravak u Nemačkoj, pritom se to odnosi na supružnike, registrovane partnere, maloletnu decu i roditelje maloletne dece.
 
Osim njih, državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku samo ukoliko imaju dokaz o nužnom razlogu za ulazak i pripadaju grupama ljudi, poput rođaka prvog ili drugog stepena koji ne pripadaju matičnoj porodici ili je po sredi nevenčani par.
 
Među ove izuzetke spadaju i nužni poslovni razlozi neodložive prirode, potom poslovna putovanja na sajmove u slučaju da postoji dokaz neophodnost putovanja, potom predavači odnosno posetioci kongresa koji imaju dokaz o neophodnosti fizičkog prisustva. Ulazak u Nemačku je moguć i zbog hitnih medicinskih razloga.
 
Međutim, u svim navedenim slučajevima, neophodna je potvrda od nužnom razlogu za ulazak i propratna dokumentacija u zavisnosti kojoj grupi pripada putnik. Čak i u slučaju posedovanja kompletne dokumentacije, pripadnici nemačke policije na pasoškoj kontroli uvek mogu da posumnjaju da u jačinu "nužnog razloga za dolazak" i da putnika vrate u Srbiju, što se početkom godine događalo pojednim putnicima koji su u Nemačku hteli da dođu na vide novorođene unuke.
  • hahah

    12.06.2021 18:21
    A inače sam baš planirao lol
  • artist

    12.06.2021 15:03
    Da gledaju RTS i tv Pink vec bi nas davno pustili.
  • Горан

    12.06.2021 14:33
    Магарчење
    Јебала вас Немачка више...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.